Nyhetsartikkel

21 august 2018

Lysproducenter vil konkurrere med Kina

LED-belysning går fra at være standardvare til design efter funktion, og 3D-print giver nye frihedsgrader i fremtidens formgivning. De to pointer vil ændre vores opfattelse af belysning, men ’opgaven er kolossal, for vi er med til at lave om på den måde, man designer produkter på’, siger adm. dir. Jacob Willer Tryde fra AT Lighting.

Den danske iværksættervirksomhed AT Lighting er ved at samle partnere til for alvor at realisere teknologien bag en selvudviklet LED-pære og bringe en innovativ og energibesparende lysteknologi ud til forbrugerne.

Med lyskildens fordele forventer AT Lighting – med de rette mennesker ombord – at kunne konkurrere om markedsandele trods hård konkurrence fra Kina og etablerede virksomheder.

– Vi er ved at samle af partnere og arbejder på at lancere en LED-pære i 2019. Så ja… vi tager kampen op med kineserne på markedet for belysning til forbrugere, siger adm. direktør og industriel designer Jacob Willer Tryde fra AT Lighting, der er en af to konkrete cases i årsrapporten ’Energi18’ udgivet af Innovationsfonden, EUDP og Dansk Energis ELFORSK-pulje.

To prototyper af AT Lightings CooLED-pære fra EUDP-projektet CooLED i et bad af gamle E27-fatninger.

Bag AT Lightings modige beslutning om at ville konkurrere med kineserne ligger et verdenspatent – og et næsten ti år langt udviklingsforløb, hvor AT Lighting har fået støtte fra EUDP (og ELFORSK og Innovationsfonden til beslægtede projekter), og hvor det lille firma har samarbejdet og været i tæt dialog bl.a. med DTU, Teknologisk Institut og Force Technology tillige med Louis Poulsen, Philips og Osram.

Jacob Willer Tryde beskriver udviklingen som ’et forhindringsløb’, hvor det har været helt afgørende at få støtte fra de offentlige programmer til at udvikle viden og produkter, dokumentere koncepter og skabe netværk.

– Uden støtten havde vi haft en teknologi, som vi selv troede på, men som ingen ville høre om, vurderer Jacob Willer Tryde, der i 2009 sammen med partnere Alexandra Alexiou designede et afgangsprojekt om LED-koncepter fra Det Kongelige Danske Kunstakademis Skoler for Arkitektur, Design og Konservering (KADK).

Læs mere i Energi18, der kan downloades her .

Kommentarer

kommentarer