Nyhetsartikkel

11 april 2018

Dette blir Europas dyreste bygning

Bygget har en prislapp på over 8,5 milliarder Euro og vil gi et kraftoverskudd i Norden.

Av  Magnus Lindgjærde, LOS Energy

Det har lenge vært variasjoner mellom landene i Norden når det kommer til kraftoverskudd. Norge og Sverige har et overskudd på kraft, mens både Finland og Danmark er avhengig av import for å dekke etterspørselen etter kraft.

Ti år på etterskudd
Norden som helhet er ventet å komme i overskudd på kraft i løpet av neste år. Da forventes det at finnene setter den nye kjernekraftreaktoren Olkiluoto 3 i drift. Olkiluoto 3 skulle opprinnelig avdukes i 2009 og koste 3,5 milliarder Euro. Ti år senere ser det ut til at finnene nærmer seg avduking av det som skulle vise seg å bli Europas dyreste bygning – og verdens nest dyreste bygning. Den finske kraftprodusenten TVO har punget ut over 8,5 milliarder Euro for Olkiluoto 3 når kjernereaktoren står klar.

Selvforsynte fra 2025
Årelang krangling med den franske leverandøren Areva endte sist uke i forlik. Dette satt også sluttsummen for prosjektet. Finnene lar seg ikke skremme av budsjettoverskridelser i denne størrelsen og er allerede i gang med neste kjernekraftreaktor gjennom selskapet Fennovoima. Selskapet skal levere en driftsklar reaktor fra den russiske leverandøren Rusatom Energy International i 2025.

Reaktorene vil gjøre Finland selvforsynt med elektrisitet fra 2025, mens Danmarks massive utbygning av sol- og vindkraft skal gjøre dem selvforsynt et par år tidligere.

Grafene fra sending kan lastes ned her. Har du ikke tilgang til YouTubekan du se sendingen i vårt nyhetsrom.

  • Se ukens kraftkommentar

Kommentarer

kommentarer