Nyhetsartikkel

12 april 2018

Importerer strøm for å dekke nordisk etterspørsel

Det uteblivende vårværet bidrar til at Norden må importere kraft fra Tyskland for å dekke etterspørselen. Denne måneden dekkes over ti prosent av det norske strømforbruket ved import.

Av Magnus Lingjærde, LOS Energy

Det viser tall fra Statnett. Lavere strømpriser i Tyskland bidrar til at flyten av strøm går mot Norden. Fraværet av snøsmelting og nedbør gjør at vannkraftproduksjonen i Norden er begrenset, dermed får vi relativt høye spotpriser.

Trigger import 
Gjennomsnittsprisen på strøm er så langt i år lavere i Tyskland enn i Norden. Prisdifferansen har økt de siste ukene, og det trigger mye import. Det er behov for å importere frem til snøen i fjellene smelter og gir ny kraft inn i magasiner og elvekraftverk. Strømmen som importeres fra Tyskland er rimeligere, men etterspørselen etter strøm i Norden gjør at vi fortsatt ser høye spotpriser.

Nye toppnoteringer
Høye spotpriser er en av årsakene til at terminmarkedet setter nye toppnoteringer denne uken. Kullprisen har steget videre, og CO2-prisen holder seg også høyt. Terminprisene i Tyskland har også steget sist uke.

Varmen kommer
Meteorologene ser vårtegn i sine prognoser. Den kommende uken ventes høyere temperatur som vil trigge snøsmelting. Varmere vær vil også redusere etterspørselen etter strøm i markedet. Begge disse faktorene bør ha en dempende effekt på prisene, men prognosene inneholder lite nedbør. Dette vil holde prisene oppe.

Se videoen med kraftkommentaren

Kommentarer

kommentarer