Nyhetsartikkel

11 april 2018

Brukte kriminalroman for å påvirke politikere

En kriminalroman, der kraftbransjen blir fremstilt som et mafiakartell med politikerne i lomma, har blitt sendt ut til norske politikere over hele landet med ønske om å påvirke.

Kriminalromanen «Mafiela» av Hogne Hongset fremstiller kraftbransjen som en mafia som jobber systematisk for å presse opp prisene på strøm. Selv om boka er fiksjon, ligger innholdet tett opptil virkeligheten, og flere virkelige personer figurerer, skriver Dagbladet i dag i forsideoppslaget.

Hovedpersonen, Fred Kvarme, er til forveksling lik tidligere Olje- og Energiminister Eivind Reiten. I boka avsløres det at han har store summer gjemt vekk på Seychellene, og det avdekkes hvordan folk skal føres bak lyset i spørsmålet om kraftkabler til utlandet. Etter hvert utvikler det hele seg til et mordmysterium.

SENDT TIL POLITIKERE: Forbundet Industri Energi har kjøpt 13 000 eksemplarer av boka «Mafiela»
SENDT TIL POLITIKERE: Forbundet Industri Energi har kjøpt 13 000 eksemplarer av boka «Mafiela»

I fjor ble Mafiela sendt ut til en rekke politikere for å påvirke dem i spørsmålet om kraftkabler til utlandet. Fagforbundet Industri Energi opplyser at de har sendt ut boka til stortingspolitikere, personer i regjeringsapparatet og kommunepolitikere.

Akkurat hvor mange politikere som har fått boka tilsendt, har de ikke oversikt over.

– Vi har kjøpt totalt 13 000 av bøkene til en rimelig pris, men de fleste av disse er gitt som gaver til medlemmer, sier han.

Politisk agenda
Spørsmålet om kraftkabler til utlandet, som nylig har vært et tema i debatten rundt ACER, er også sentralt i boka. Forfatter Hogne Hongset legger ikke skjul på at han har hatt en politisk agenda.

– Boka handler i hovedsak om kraftbransjen og den agendaen den har for å bygge flere kabler til utlandet. Kraftselskapene har drevet en åpen kampanje for dette i mange år, blant annet gjennom bransjeorganisasjonen Energi Norge, sier Hongset til Dagbladet.

Hongset mener at utbygging av nye kabler først og fremst er et ledd i kraftbransjens plan for å presse opp strømprisene og gi kraftbransjen større inntekter.

– Boka heter «Mafiela». Mener du at kraftbransjen er som en mafia?

– Man kan ta seg litt friheter i fiksjonen. Det jeg antyder er at bransjen seiler til dels under falskt flagg. Den argumenterer med forsyningssikkerhet og at nye kabler er en klimaløsning. De burde være ærlige og si at de vil ha nye kabler primært for å tjene penger.

Stortinget stemte for AcerStortinget stemte for Acer

Aslak Øverås, informasjonssjef i Energi Norge, mener det er en underlig problemstilling.

– Det er ingen hemmelighet at kraftnæringen jobber for tilgang til strømmarkedet også ute i Europa. Noe annet hadde da også vært rart. Kablene gjør at vi kan eksportere når prisene på kontinentet er høye, og importere når for eksempel danskene har overskudd av rimelig vindkraft. Det tjener hele det norske samfunnet på.

Hongset har tidligere jobbet som rådgiver i Industri Energi.

Kommunikasjonssjef Marius Jøntvedt i Industri Energi mener tematikken Hongset tar opp er viktig for medlemmene deres.

– Vi har mange medlemmer innen kraftforedlende industri. Vi er imot nye kabler fordi det vil øke strømprisene, som vil kunne ødelegge rammevilkårene til denne industrien, sier han til Dagbladet.

Les mer i Dagbladet

Les også:

Kraftnytt.nos omtalen av Hogne Hongset: Mafiela: » Spennende krim om manipulering av strømprisene

Spillet om strømprisene har pågått kontinuerlig i Norge siden vi fikk et marked for omsetting av elektrisk kraft i 1992 med energiloven.

Kraftnytt.no » Tidligere Statoil-topp tror strømprisene dobles  12. september 2016

 

Kraftnytt.no Krim om strømprisene og kraftmarkedet

For første gang er det skrevet en krim om manipulering av kraftmarkedet og strømprisene.

 

Kommentarer

kommentarer