Nyhetsartikkel

16 juni 2017

Ny politisk avtale skal åpne dansk-tysk elmarked

Den kunstige flaskehals i elmarkedet mot Tyskland, hvor tyskerne stenger for dansk og nordisk eleksport, blir løst med en ny politisk avtale.

I en årrække fra 2017 og frem til 2020 skal den tilgængelige handelskapacitet mod Tyskland gradvis øges til 1100 MW ifølge en ny aftale mellem de danske og tyske energiministerier. Forbindelsen har de seneste to år i gennemsnit kun haft i omegnen af 200 MW tilgængelig til eksport ud af den samlede kapacitet på 1780 MW, opplyser Dansk Energi

De danske og tyske energiministerier har i mere end et år forhandlet om en aftale, der gradvist skal øge handelskapaciteten på grænsen fra Jylland til Tyskland. Det er resultaterne af de forhandlinger, der nu sætter rammen for en øget samhandel mellem hele Norden og Tyskland.

– Vi vil gerne rose ministeren og de øvrige danske myndigheder for at være gået ind i denne sag. Det er vores indtryk, at forhandlingerne med de tyske modparter ikke har været nemme. Vi vil derfor gerne kvittere for, at man er nået et godt stykke med det forhandlingsresultat, der ligger på bordet, siger Stine Leth Rasmussen, afdelingschef i Dansk Energi

– Vi havde gerne set en endnu større åbning af handelskapaciteten, og vi havde gerne set det hurtigere, men det her er et skridt i den rigtige retning i forhold til at sikre en ordentlig udnyttelse af vores infrastruktur og undgå begrænsninger af handlen med el over grænsen, siger hun og fortsætter:

– Det er en problemstilling, der berører hele Norden, og vi vil nu diskutere udviklingen med de øvrige nordiske brancheorganisationer for energi.

Sideløbende med Energi-, Forsynings- og Klimaministeriets indsats er Dansk Energi glade for, at EU-Kommissionen spiller en aktiv rolle i sagen. At EU-Kommissionen tager denne sag op og indkalder danske, tyske og nordiske interessenter til dialogmøder i Bruxelles, viser hvor principiel og vigtig en sag, det er. Hvis det ikke er muligt at handle el frit over grænserne, kuldsejler tankerne om et indre marked og en energiunion, lyder det.

– Derfor er det vigtigt, at en politisk aftale hurtigst muligt omsættes i øget mulighed for at handle el over grænsen. Der er brug for hurtigt at genoprette tilliden til Jylland-Tyskland-forbindelsen som en reel del af elmarkedet – og ikke bare en forbindelse, som tyskerne kan åbne eller lukke for at få de interne tyske flaskehalse til at gå op, siger Stine Leth Rasmussen.

Hun påpeger, at det er helt afgørende for alle aktører i elmarkedet at have de rette prissignaler, og det er afgørende for et lille land som Danmark, at vi ikke går glip af de eksportindtægter, der ligger i handlen med vores nabolande.

Kommentarer

kommentarer