Nyhetsartikkel

05 januar 2017

Havmølleaftale med højt humør og store perspektiver

Kriegers Flak bliver begyndelsen til noget stort for dansk havvind, forventer både Vattenfall og energi-, forsynings- og klimaminister Lars Chr. Lilleholt.

– Det er en god måde at afslutte et fantastisk år for os. Men det åbner også for meget mere vækst og eksport fremover uden for Danmark.

Sådan sagde topchefen i den danske del af Vattenfall, Ole Bigum Nielsen, da han torsdag den 22. december underskrev aftalerne om ikke mindre end tre nye danske havmølleparker i Energi-, Forsynings- og Klimaministeriet.

Parkerne er den 600 MW store Kriegers Flak, der skal opføres øst for Møn i en afstand af mindst 15 km fra kysten, samt de to kystnære vindmølleparker Vesterhav Syd og Vesterhav Nord ved Jyllands vestkyst, hvor møllerne opstilles få kilometer fra land.

Kriegers Flak blev vundet med et bud på 37,2 øre kWh, der holder det samlede støttebehov på 3,5 milliarder kroner i perioden 2020-2032.

– Vores ambition i Vattenfall er, at vedvarende energi skal kunne klare sig uden støtte. Vi er der ikke helt endnu, men næsten, og i dag er det bare ’happy days’ i Danmark, sagde Ole Bigum Nielsen.

Energi-, forsynings- og klimaminister Lars Chr. Lilleholt (V) var også i højt humør og sendte store lykønskninger i retning af det statsejede svenske energiselskab, der har trukket sig sejrrigt ud af alle tre udbud af havvind i den seneste energiaftale.

– Samlet set er det danmarkshistoriens største havmølleordre på 950 MW, der er nok til at forsyne 950.000 husstande med grøn el. Kriegers Flak er samtidig verdens billigste aftale, og det åbner enorme perspektiver, nu hvor resten af verden skal i gang med en grøn omstilling frem mod 2030, sagde Lars Chr. Lilleholt.

– Jeg er sikker på, at det ikke bliver den sidste havmøllepark. Det bliver begyndelsen, og det bliver ikke kun danske havmølleparker, der vil blive sat op, forudså ministeren med henvisning til bestræbelserne på at gøre Nordsøen til et europæisk kraftcenter for havvind.

Lars Chr. Lilleholt forventer også, at udbud af vedvarende energikapacitet fremover vil lægge op til, at flere energiformer skal dyste mod hinanden.

– Når vi skal sy energipolitikken sammen for tiden efter 2020, forventer jeg, at forskellige former for energi i større grad vil konkurrere mod hinanden, sagde han.

Om eventuelle kystnære vindmølleparker fremover lød det enslydende fra såvel Vattenfalls Ole Bigum Nielsen og ministeren, at det som minimum forudsætter, at der er lokal opbakning til projekterne, hvis de skal overvejes.

Kommentarer

kommentarer