Nyhetsartikkel

05 januar 2017

Dansk vindmølleleverandør købt af tyskere

Jysk producent af stålkomponenter til især vindmølleindustrien er blevet overtaget af en tysk kapitalfond for en kvart milliard.

Opkøbene i den danske vindmølleindustris leverandørkæde fortsætter. Den jyske producent af blandt andet store stålkomponenter til land- og havmøller, AH Industries er blevet købt af den tyske kapitalfond Aurelius Equity.

Prisen for underleverandøren er cirka 240 mio. kr., svarende til omkring 17 gange selskabets anslåede EBITDA.

Det meddeler den svenske kapitalfond Ratos, der siden 2007 har ejet 70 pct. af det danske selskab. De resterende 30 pct. ejes af Bjert Invest og Ole Juul Jørgensen, der i 2011 solgte sin Ribe Maskinfabrik ind i AH Industries.

«Sammen med Aurelius ser vi frem til at indlede et nyt kapitel i vores virksomheds historie og til fortsat et udvikle AH Industries,» siger det danske selskabs adm. direktør, Knud Andersen, i en meddelelse fra den tyske køber.

AH Industries beskæftiger omkring 370 ansatte og laver komponenter og moduler til en række forskellige industrier, men i de seneste efterhånden mange år især til vindindustrien. Ikke mindst til havs, efter det jyske selskab forrige år investerede i et nyt maskincenter til produktion af store stålkomponenter til havmølleindustrien, hvor der blandt andet også tilbydes løsninger inden for transport og løftegrej.Store minusser de seneste år.

Alt har dog ikke været lige løfterigt i de senere år. Selv om omsætningen i det seneste regnskabsår for 2015 steg med 13 pct. og krydsede 600 mio. kr., så endte året med et minus på godt 57 mio. kr. før skat mod et underskud på godt 14 mio. kr. året før. Den svenskejede virksomhed har generelt været presset på indtjeningen de seneste år, hvor bruttoresultatet i såvel 2012 som 2013 endte på den gale side af minus 50 mio. kr.

Det har medført en større intern omstrukturering, hvor antallet af produktionsanlæg er reduceret fra otte til fire i Danmark. Derudover er en del af produktionen lagt ud til Kina. AH Industries forventer også selv et forbedret resultat i år, lige som både sælger og køber fremhæver, at det er en virksomhed i god form, der handles.

«Det intensive forbedringsarbejde, der er udført af virksomheden, har ført til, at AH Industries står på en stabil platform at vokse fra med en kompetent organisation og en stærk ledelse,» lyder afskedsrosen fra Ratos’ investeringsdirektør Robin Molvin, mens tyskerne ligeledes øjner vækstmuligheder.

«Med sit teknologiske lederskab i Europa er AH Industries velpositioneret til merafkast. Virksomheden er tillige aktiv i et bæredygtigt marked, der tilbyder et betydeligt potentiale for profitabel vækst,» siger Aurelius’ bestyrelsesformand Dirk Markus.

Tredje storhandel på en måned
Handlen er blot en af flere i den danske vindmølleindustri inden for den seneste måned. I midten af november blev KK Group solgt til det dansk/svenske investeringsselskab Solix – og senest købte Danica sig i sidste uge ind i KK – mens Avanti Wind Systems i begyndelsen af december blev solgt til svenske Alimak Group.

I en leverandøranalyse, Vindmølleindustrien præsenterede i oktober, sagde hver anden adspurgte virksomhed, at den overvejede enten at fusionere eller at indgå i et opkøb.

«Der sker hele tiden noget med værdikæden. Men i den nuværende situation, hvor der også på fabrikantsiden sker rigtigt meget, tror jeg sagtens, at man kan forvente øget aktivitet længere nede i kæden. For når der bliver færre på toppen, så påvirker det også, hvordan leverandørkæden organiserer sig,» sagde adm. direktør i Vindmølleindustrien, Jan Hylleberg, dengang til EnergiWatch.

Kommentarer

kommentarer