Nyhetsartikkel

05 januar 2017

Stormen «Urd» gav vindkraftrekord i Norden

Julefeiringen i hele Norden var preget av sterk vind. Stormen «Urd» satt ny svensk vindkraftrekord på hele 5,7 gigawatt (GW). Det er 0,5 gigawatt (GW) mer enn forrige rekord.

Produksjonen tilsvarer 60 prosent av den svenske kjernekraftkapasiteten, eller i overkant av 25 prosent av middelforbruket i Sverige, skriver LOS Energy i sin kraftkommentar.

Negative priser i Danmark
I Danmark sørget «Urd» for at vindkraftproduksjonen nådde opp mot 4 gigawatt (GW) og dekket 110 prosent av strømforbruket i Danmark andre juledag. I tillegg ble det produsert en del strøm i varmekraftverkene og danskene eksporterte strøm tilsvarende 35 prosent av forbruket.

Når vindmøllene produserer mer strøm enn det markedet etterspør, får kundene betalt for å bruke strøm. Slike negative strømpriser er uvanlige, men forekommer – nå sist i julen 2016.

Svenskene er størst på vind i Norden
Svenskene har nå gått forbi danskene og er størst på vindkraftproduksjon i Norden. Til tross for økt produksjonskapasitet, falt likevel vindkraftproduksjonen med 8 prosent i 2016 sammenlignet med det forblåste året 2015 i Sverige.

Last ned grafene fra sendingen her.

Vinterstormene herjer fortsatt nå etter nyttår. Det er full storm i fjellet her til lands og i Tyskland har det vært negative priser i natt på grunn av mye vindkraftproduksjon. Det er godt nytt for strømforbrukeren.

Se video her Ukens kraftkommentar fra LOS Energy

Kilde: LOS Energy

Kommentarer

kommentarer