Nyhetsartikkel

16 august 2016

– Veksten innen offshorevind kom raskere enn vi trodde

Det lille, seks år gamle selskapet fikk en tredjedel av inntektene fra havvind i fjor. Nå har selskapet sikret en femårig rammeavtale med den danske energigiganten Dong Energy.

Head Energy, som har hovedkontor i Rådal i Bergen, har hatt kraftig vekst siden etableringen for seks år siden. I 2011, virksomhetens første fulle driftsår, var omsetningen 23 millioner kroner. I 2015 steg inntektene til 318,3 millioner.

Raskere enn ventet
Opprinnelig rettet selskapet seg kun mot olje- og gassnæringen, men i 2014 begynte det også å satse på offshorevind. Hovedårsaken var den begynnende nedturen i oljebransjen og et ønske om flere bein å stå på.

Allerede i 2015 hadde selskapet over 100 millioner kroner i inntekter fra havvind – en tredjedel av totalomsetningen. Resten kom fra olje og gass.

Ansetter når pilene peker nedover
– Veksten innen offshorevind kom nok enda raskere enn vi hadde regnet med. Vi forutså ikke at det skulle bli så mye arbeid allerede i fjor, sier konsernsjef Morten Leikvoll.

Årsaken var flere betydelige kontrakter i det tyske markedet. Arbeidet er nå i ferd med å avsluttes, og omsetningen fra offshorevind vil derfor bli lavere i år.

– Kjempestort potensial
Nylig vant imidlertid selskapet en 5-årig rammeavtale med danske Dong Energy. Avtalen er Head Energys første rammeavtale innen vindkraft og har en potensiell verdi på opp mot 40 millioner kroner per år.

-Dong er en av de virkelig store innen havvind, og en avtale med dem gir oss store muligheter. Det er en god referanse å vise til andre aktører. En rammeavtale innebærer dessuten langt mer langsiktighet enn tradisjonelle kontrakter. Det er viktig når vi prøver å få fotfeste i dette segmentet, sier Leikvoll.

Her starter de arbeidet for mer havvind i Norge
Han tror det vil skje mye i havvindmarkedet i årene framover.

– Det er en sektor med kjempestort potensial. Det er vanskelig å tallfeste mulighetene, men det er et marked som vokser og vil fortsette framgangen, sier konsernsjefen.

Håper på mer i Norge
Han mener det er naturlig å kombinere satsing på oljesektoren og havvind.

-Det er to overlappende sektorer, med store muligheter for kunnskapsoverføring, sier Leikvoll.

Jakten på en flytende løsning
Nå har selskapet etablert kontor i danske Esbjerg for å komme tettere på de store havvindaktørene.

-Dette markedet er allerede relativt stort i Tyskland, Storbritannia og Danmark. Foreløpig er det ganske stille i Norge, men vi har forhåpninger om vekst også hjemme etter hvert, sier Leikvoll.

 

 

FAKTA
Head Energy
Tilbyr konsulenttjenester, produkt- og systemløsninger til kunder innen petroleumssektoren og havvind
Etablert i 2010
Hovedkontor i Bergen
Avdelinger i Sandnes, Asker, Austevoll, Krakow og Esbjerg

Kommentarer

kommentarer