Nyhetsartikkel

16 august 2016

Vancouver vil være 100 prosent grønn

Den canadiske byen Vancouver har satt seg som mål om utelukkende å bruke fornybar energi i 2050. Veien mot fornybarmålet er blokkert av fem sentrale hindringer.

Mange byer har efterhånden erklæret, at de inden et bestemt årstal kun vil bruge grøn strøm. Men Vancouver har taget skridtet videre, og byen sigter mod, at al energi – og ikke blot elektriciteten – er grøn. Det kræver blandt andet nytænkning på varmeområdet. Det skriver Vox.

Den canadiske by er allerede godt på vej, når det gælder elektriciteten, for her er 98 pct. grøn. Det er takket været byens hydroelektriske dæmninger.

I alt opstiller Vancouvers city manager, Sadhu Johnston, fem primære udfordringer på vejen mod det grønne mål.

Fem udfordringer
Den første udfordring er varmeaspektet. I dag bliver mange af husene i Vancouver opvarmet af naturgas. Her har byen opfundet et system, der benytter sig varme fra kloakken, som skal hjælpe dem til at nå målet.

Sadhu Johnston forklarer, at varmen i kloakken kommer, når folk går i bad eller fra opvaskemaskinen.

«Ligesom man tager varmen fra jorden ved geotermi, kan man tage varmen fra kloakvand med varmevekslere. Så vi har bygget et stort parti af varmevekslere, der leder kloakvandet og tager varmen fra det og omdanner det til varmt vand, der løber i kloakrør under jorden. Det opvarmer et helt nabolag i byen,» siger Sadhu Johnston til Vox.

Byen tæller også biomasse som grøn energi. Men træet skal være en form for genbrugstræ, der kommer inde fra byen. Det må derfor ikke stamme fra en skov, og alt «rent» træ er bandlyst fra lossepladsen.

Den anden udfordring er biler og lastbiler. Her vil de knap så tunge køretøjer blive skiftet ud med nogen som kører på el. Men når det gælder lastbilerne, er der ikke fundet en løsning endnu, forklarer Sadhu Johnston.

De tre øvrige udfordringer for byen, der har ca. 600.000 indbyggere, er at få folk til at acceptere ændringerne, cykel-infrastrukturen og at få forbundet det grønne med en form for social retfærdighed, så der er plads til både rige og fattige i byen.

Kommentarer

kommentarer