Nyhetsartikkel

13 desember 2020

Guide til årets juleøl 2020 – 24. årgang

KraftNytt.no har testet årets juleøl. Nedenfor finner du vår guide til årets juleøl, 24. årgang, klasse F, som vi kan kjøpe på Vinmonopolet.

Mye av det sterke ølet imponerer i smak og aroma. Ølets renessanse er nå for alvor kommet til Norge. Flere av produktene fra de nye og mindre håndsverksbryggeriene imponerer i kvalitet og kompleksitet, og de etablerte bryggeriene svarer med solide kvalitets-ølversjoner. I år og de siste par årene har juleøl har vært bedre og mer variert enn noen gang. Alt ligger til rette for nok en riktig god jul for ølhunder.

Vår favoritt i 2020 i klasse F (selges bare på Vinmonopolet):  

Aass Juleøl PremiumAass juleøl premium

Klasse F – 6,5 volumprosent alkohol
Aass Bryggeri

Julens tradisjonelle smaksbombe; Ølet har en lovende åpning med et frodig skum når ølet helles i glasset. Ølet har et kraftig brentpreg i aromaen som minner om kaffe. Et søtlig, generøst og behagelig maltpreg. Smaken er rund og godt balansert og med en karakteristisk bitterhet. Ølet har et tydelig humlepreg som gir en fin, tørr ettersmak. Smakstoner av nøtter, som etterlater et kremlignende avtrykk mot ganen, men årets versjon har enda mer smakstoner av svisker og sødme. Et mektig øl som passer til akevitt, men som noen vil finne for søtt sammen med ribbe, pinnekjøtt eller lutefisk. Selv foretrekker jeg å drikke ølet et par timer før middagen uten andre smaksopplevelser enn ølet alene eller med en liten akevitt som makker. En av våre gamle favoritter.

Årets nest-beste:

Sterk jul
Sagene Bryggeri
6,5 volumprosent alkohol
Klasse F

Ølet med dyp gyllenbrun farge. Balansert aroma og smak, som er preget av mørkt malt og tørket frukt, innslag av humle i ettersmaken. Tydelig maltaroma og masse brent karamellmalt. Fin bitterhet. Et godt alternativ for den som ikke er så glad i søte juleøl. Bør serveres med en temperatur rundt 12 grader Celcius.  Ølet vil passe godt til de fleste juleretter. Et godt alternativ for jula.

 Årets tredjeplass går til:

Christianssands Juleøl
Klasse F, 6,5 volumprosent alkohol
Hansa Borg Bryggerier

Et mektig, klassisk juleøl: Kraftig, rødbrun farge, markant bitterhet, raus aroma og rund, avstemt smak. Ølet har pilsner- og karamellmalt og kaffepreg i duften, men ølet  har en utpreget bitter smakstone og avtrykk av sjokolade og lakris i smaken. Ølet har en kraftig smak med innslag av mandler og passer godt til akevitt og pinnekjøtt. Det kan også gjerne drikkes til sild og torsk. Ølet er godt alternativ for ganer som syns søtlig øl blir for vel søtt til mektig julemat. Prøv dette til ribbe med mye sennep eller lutefisk med sennep og andre smaksrike tilsettinger.

Sterke utfordrere: 

Dahls Juleøl 6,5 poletDahls Juleøl
Klasse F – 6,5 volumprosent alkohol
E.C. Dahls Bryggeri (Ringnes)

Et skummende, dyp gyllent, bronsjefarget øl med god fylde og frodig skum. Ølet har en godt balansert smak, behagelig maltaroma, smakstoner av karamellmalt, bitre smakstoner i smaken og tørr ettersmak. Dette er ølet passer godt for dem som ikke liker øl med en overflod av sødme og maltpreg i smaken eller noen av smaksbombene. Ølet har et vinøst preg og er en ypperlig makker til juletorsk, kokt juleskinke og julas frodige desserter. Eller til ikke alt for smaksrik juleretter.

Sterkt Juleøl

Klasse F – 6,5 volumprosent alkohol.
Lade Gaards Brygghus (Grans Bryggeri) 

Mørkt gyllenbrunt øl, søtlig karamellaroma fra karamell- , Münchner- og sjokolademalt. Duft av karamell, krydder og fiken. Noe søtlig smak og forskriftsmessig tørr ettersmak fra aromatisk Saaz-humle. Ølet kan gjerne drikkes alene. Det kan også være en god kandidat til pinnekjøtt. Lade Gaards Brygghus eksisterer ikke i virkeligheten. Ølet er brygget på Grans Bryggeri i Sandefjord.

Fredrikstad Juleøl
Klasse F – 6,5 volumprosent alkohol
Hansa Borg Bryggerier

Et mørkt øl med en eksemplarisk rund smak. Årets versjon er godt balansert i smaken med behagelig sødme og en bitter smakstone. Et øl levert av dyktige ølbryggere. Ølet er en flott makker til ribbe og pinnekjøtt. Den dempede sødmen gjør ølet til et førstevalg til smaksrike retter.

SONY DSC

Hansa Ekstra Vellagret Julebrygg
Klasse F – 6,5 volumprosent alkohol

Mørkt dypt gyllent øl med rik aroma med sterkt innslag av karamellmalt. Ølet åpner med et frodig skum, dempet sødme og en balansert bitterhet.
Duft av malt, humle, frukt, mandler, kaffe, svisker, lakris og sjokolade. En oppskiftsmessig nydelig tørr ettersmak setter punktum over et vellykket øl,
som er brygget på tradisjonelle oppskrifter. En sterk kandidat til glasset til julemiddagen, enten det er ribbe, pinnekjøtt eller lutefisk.

Borg Juleøl
Klasse F – 6,5 volumprosent alkohol

Et frodig mørkt skum lokker til et møte med et nydelig balansert øl når ølet helles i glasset. Ølet har en overflod av sødme, smakstoner av lakris,
en framtredende bitterhet, god balansert aroma og forskiftsmessig tørr ettersmak. Ølets overflod av sødme og framtredende bitterhet vil gjøre det
til et godt valg for mange til mektige smaker som ribbe og pinnekjøtt, men også til lutefisk. Vil også være en god makker til sild. For noen kan ølet
muligens bli vel søtt. Til en enkel akevitt er det også en god makker.

Hansa Juleøl
Klasse F – 6,5 volumprosent alkohol

Et gyllenbrunt, balansert øl med rikelig maltaroma fra karamell- og bayermalt, frodig skum, god sødme og bitterhet og fin, tørr ettersmak. Hansa Juleøl har god bitterhet, rik maltaroma med smakstoner av karamellmalt og behagelig tørr ettersmak. Det gjør ølet til en utmerket makker til kraftig julemat og akevitt. Ølet er en utmerket makker til pinnekjøtt og ribbe.

              

Ringnes Juleøl Sterk
Klasse F – 6,5 volumprosent alkohol

Et frodig skum, rikelig med karamellmalt som gir ølet en mørk, rødbrun farge. Resultatet er et godt balansert øl med behagelig maltaroma, humlepreget fruktighet og tørr ettersmak, en verdig partner til god julemat og akevitt. Den gode bitterheten i ølet gjør det velegnet til kraftige smaker fra mektig julemat. Bitterheten vil også balansere den spisse smaken i akevitten. En god makker til luftefisk, pinnekjøtt eller ribbe. Eller som aperitiff.

Trolldom & Mystikk
Multekrem Sour
Beer Flag
Klasse F – 6,5 volumprosent alkohol

Ølet er som mørk rav, tilsatt julekrydder og solide smakstoner av aprikos.. Ølet har en lett sødme, lav syre, hint av vanilje, multer, kanel og mye laktose i avrunding. Bryggeriet anbefaler ølet til multekrem og riskrem. En kombinasjon som vil smake godt.

Les også vurderingene av øl i klasse D som selges i butikken og de sterke ølene, som vare selges på Vinmonopolet.

               

Kjell Rønningsbakk
KraftNytt.no
Følg KraftNytt.no på Facebook:

Kommentarer

kommentarer