Nyhetsartikkel

16 juli 2019

FLERE NORSKE BEDRIFTER SATSER PÅ SOLCELLEPANEL

Det siste året har det vært en enorm utvikling innenfor solenergi i Norge. Flere elektro-bedrifter satser på montering av solcellepanel til både boliger og næringsbygg. Dette kombinert med en rekordhøy strømpris i 2019 og gunstige ordninger for grønn energi har gjort sitt til at flere norske bedrifter nå installerer solcellepanel på taket.

Av Solcellepaneler.com v/Ole Petter Molvig

I følge nettsiden Solcellepaneler.com så har Rema 1000 nå satt i gang det som blir en av Norges største solcelleanlegg på toppen av sitt lager på Vinterbro. De skal dekke taket på på et av sine aller største bygg med solcellepanel. Dette er hele 13000 kvadratmeter, noe som tilsvarer størrelsen på to store fotballbaner. Dette anlegget skal produsere like mye strøm som over 100 norske hjem forbruker på et år.

Et annet eksempel på en bedrift som har satset på solcellepanel er Asko. De har kledd samtlige av sine fryselagre i solcellepanel. Det betyr at disse solcellepanelene er med på å holde maten våres kald.

I tillegg til bedrifter så blir solcellepanel integrert på offentlige bygg som skoler og andre store offentlige bygninger. Blant annet så er det planlagt at rådhuset i Oslo skal få solcellepaneler på taket. Man skal derfor ikke se bort i fra at solcellepanel blir standarden når offentlige bygg skal bygges eller renoveres.

Hvorfor investerer bedrifter i solcellepanel?
Det er flere grunner til at norske bedrifter investerer i solcellepanel. Det ene grunnen er at de ser på solcellepanel som på en måte å beskytte seg for høye strømpriser. Den andre grunnen er at miljø er viktig for kundene til bedriften, ved å investere i solcellepanel så viser de kundene sine at de bryr seg om miljøet.

I tillegg så har Enova svært gunstige ordninger som gjør investeringen i solcellepanel mye mer lønnsom enn den ville vært foruten. I tillegg til støtte fra Enova så har enkelte kommuner egne kommunale støtteordninger for grønn energi som solenergi. Oslo Kommune er en av kommunene som i dag har støtteordninger for næringsbygg som ønsker å bytte ut solcellepanel.

Hvor mye sparer en bedrift på solcellepanel?
Hvor mye en bedrift sparer på et solcelleanlegg kommer an på hvor stort areal de skal dekke av solcellepaneler og hvilke støtteordninger som næringsbygget kan benytte seg av.

Dersom et næringsbygg produserer mer strøm enn det bruker så vil man kunne selge overskuddet til strømleverandøren man er koblet til. I Norge så er dette mer aktuelt om sommeren og våren. Når man selger strømmen tilbake til strømleverandøren så får man penger for strømmen man produserer, i tillegg så blir man kompensert med en sum fordi man er med på redusere belastningen på strømnettet, en omvendt nettleie.

Tidligere så var det en grense som ble kalt «innmatingsgrense» som gjorde at man måtte betale et saftig gebyr dersom man produsere mer enn 100 kilowatt inn til strømnettet. Dette medførte at flere store solcelleanlegg måtte «kaste strøm» under fjorårets lange periode med sol. Fra 1.01.2019 ble denne regelen endret slik at man slipper å kaste strøm, men det er fortsatt litt mindre lukrativt enn hvis man holder seg innenfor grensen.

Fremtiden for solcellepanel ser lys ut
Ettersom både folket, myndighetene og bedrifter i Norge har et stadig mer fokus på bærekraftige løsninger som solenergi så ser det veldig lovende ut for solcellepaneler til både næringsbygg og boliger.

Skrevet av:
Solcellepaneler.com E-post: kontakt@solcellepaneler.com v/Ole Petter Molvig Grev Wedelsgate 13,
3179 Åsgårdstrand. Telefon: 45505704

Kommentarer

kommentarer