Nyhetsartikkel

14 mars 2019

Vinteren har vært 2,3°C over normalen

Vintersesongen er blant de 20 varmeste som er målt siden 1900. Enkelte steder har nedbøren vært to-tre ganger over normalen.

Meteorologisk institutt la tirsdag morgen fram en rapport om været i Norge. Så langt har vinter-sesongen vært 2,3 grader over normalen.

Meteorologisk institutt har målinger fra 1900 og dette var blant de 20 varmeste vintrene som er registrert. Vinteren 1991/92 er den varmeste med 4,3 grader over snittet, mens den kaldeste var i 1965/66 med 4,7 grader under.

Flere nye varmerekorder
Ved 31 målestasjoner ble det satt ny varmerekord for februar, sier en tabell som blir gjengitt i rapporten.
Februar var månedstemperaturen 3,5 grader over normalen, og relativt varmest var det på Østlandet, Sørlandet og i fjellet i Sør-Norge. Her ble det målt mer enn 5 grader varmere enn i en normal februarmåned.

Den høyeste maksimumstemperaturen ble målt til 18,7 og det var på Landvik ved grimstad 26. februar. Fem fylker kunne samme måned notere seg varmerekorder – Oppland, Aust-Agder, Rogaland, Hordaland og Sogn og Fjordane. Den laveste temperaturen – -38,5°C – ble målt på Karasjok-Markannjarga 5. februar.

Også varmt i Arktis
Også på de arktiske målestasjonene lå man over normalen. På Jan Mayen var gjennomsnittet -2,7°C, noe som er 3,4 grader over normalen. Svalbard lå 5,1 grader over det vanlige med -11,1°C.

Nedbøren i februar var 145 prosent over normalen i landet. Det er store variasjoner. Noen stasjoner i Nordland og Troms lå tre ganger over, mens et par stasjoner på Østlandet og i Trøndelag lå under 50 prosent av normalen.

Høyeste døgnnedbør var 77,1 mm og ble målt på Valljord i Sørfold i Nordland 23. februar, viser meteorologenes rapport.

Månedsoversikt for februar for lufttemperatur.

Kommentarer

kommentarer