Nyhetsartikkel

29 august 2018

Equinor utreder milliard-vindprosjekt

Equinor utreder å bygge et norsk havvindprosjekt til fem milliarder kroner, for å gjøre strømforsyningen til oljefeltene Gullfaks og Snorre renere.

Dersom dette prosjektet gjennomføres, blir Gullfaks og Snorre de første oljefeltene i verden som forsynes med strøm fra flytende havvind.

Det kommer frem i en melding fra Equinor tirsdag.

Løsningen som Equinor og partnerne i oljefeltene utreder, består av 11 vindturbiner basert på selskapets  flytende turbinkonsept Hywind. Hver turbin blir på hele åtte megawatt.

Det er større enn turbinene som brukes i den første vindparken basert på Hywind, som ligger i Skottland. Denne bruker turbiner på seks megawatt. Den første testturbinen i Hywind-konseptet var på 2,3 megawatt.

Hvis prosjektet gjennomføres, blir investeringen ifølge Equinor på fem milliarder kroner.

Prosjektet skal ifølge selskapet støttes med 566 millioner kroner fra Næringslivets NOx-fond. Equinor søker i tillegg om statsstøtte fra Enova, som har åpnet for støtte til innovative havvindprosjekter, skriver E24.

Blant Equinors partnere på Gullfaks og Snorre er Exxon, OMV, Petoro, Idemitsu, DEA og Point Resources.

– Bra for leverandørindustrien
Fornybarbransjens forening Norwea er fornøyd med at Equinor nå vurderer å bygge ut et Hywind-prosjekt i Norge og videreutvikle den nyskapende teknologien.

– Som Equinor selv sier, og har sagt lenge, vil en Hywind III være en del av en prosess for å senke kostnadene for flytende havvind på sikt. Det at man i tillegg får til en elektrifiseringsløsning på sokkelen er en vind-vinn, sier rådgiver Daniel Willoch i Norwea til E24.

– Eldar Sætre er sikkert en hyggelig mann, men her har man jo en plan for å tjene penger på konseptet på sikt, sier han.

Willoch påpeker at det er kostbart å ta i bruk nyskapende teknologi, og at mange norske selskaper ønsker å posisjonere seg for vekst innen havvind i det internasjonale markedet.

– Dette er jo ikke bare bra for vindbransjen, dette er kanskje først og fremst bra for leverandørindustrien knyttet til Nordsjøen, som med Equinors satsing nå kan få en inngang til fremtidens havbaserte energiforedling, sier han.

– Der kan norske selskaper få en svært god posisjon, som kan tjene dem og oss godt i lang tid fremover, sier Willoch.

Så mye kan kuttes
Hvis Equinor klarer å realisere prosjektet, vil det kunne kutte 200.000 tonn i årlige CO2-utslipp fra feltene.

Med en total kapasitet på 88 MW vil den flytende vindparken kunne dekke om rundt 35 prosent av kraftbehovet på de fem plattformene Snorre A og B og Gullfaks A, B og C.

– Å redusere bruk av gassturbiner ved å forsyne plattformene med kraft fra flytende havvind er et krevende og innovativt prosjekt, sier Pål Eitrheim, konserndirektør for Nye Energiløsninger i Equinor.

– Dette kan også legge til rette for nye industrielle muligheter for Norge, Equinor og norsk leverandørindustri innen fornybar energi, samtidig som vi lønnsomt kan produsere olje og gass med lave CO2-utslipp, sier han.

Endelig investeringsbeslutning skal etter planen tas i 2019, og Equinor tar noen forbehold om at prosjektet ennå ikke er helt gryteklart.

– Partnerne har nå tatt et konseptvalg for en havvindpark knyttet til de to feltene. Likevel er dette et banebrytende og utfordrende prosjekt som krever optimalisering av de tekniske løsningene og ytterligere kostnadsreduksjoner før partnerne kan ta en eventuell investeringsbeslutning, sier prosjektdirektør Olav-Bernt Haga i Equinor.

(saken fortsetter under figuren)

 <p><b>FLYTENDE VINDKRAFT:</b> Dette er en illustrasjon av konseptet Equinor ser for seg når det utreder en flytende vindpark som skal forsyne Snorre og Gullfaks med strøm.</p>
FLYTENDE VINDKRAFT: Dette er en illustrasjon av konseptet Equinor ser for seg når det utreder en flytende vindpark som skal forsyne Snorre og Gullfaks med strøm.

Store vindsatsinger
Selskapet har satset milliarder på havvindprosjekter i Storbritannia, som Sheringham Shoal og Dudgeon, og Arkona i Tyskland. I tillegg planlegger selskapet det britiske gigantprosjektet Doggerbanken.

I tillegg har Equinor store planer i USA. Det har kjøpt en lisens utenfor New York for å bygge ut det store prosjektet Empire til rundt 25 milliarder kroner.

Les mer: Slik blir Statoils New York-«imperium»

Equinor har tidligere bygget ut det flytende havvindprosjektet Hywind i Skottland, som består av fem vindmøller på til sammen 30 megawatt.

Les mer: – Dette har vært en ilddåp

Vil senke kostnadene
Equinors mål er å senke kostnaden for flytende vindkraft til 40-60 euro per megawattime innen 2030, noe som tilsvarer rundt 39-58 øre per kilowattime.

Det norske energiselskapet etablerte sitt første landkontor som hovedsakelig skal satse på havvind, i Japans hovedstad Tokyo.

Japan kan by på store muligheter for flytende havvind, fordi landets sokkel er for dyp for bunnfaste vindturbiner.

Kilde: E24

Kommentarer

kommentarer