Nyhetsartikkel

04 juni 2018

Elektrificering af vejtransporten vil accelerere i 2020’erne

Elbusser vil have lavere omkostninger end konventionelle busser allerede i 2019, mens salget af benzin- og dieselbiler vil falde i midten af 2020’erne. Det forudser Bloomberg i ny rapport.

2017’s rekordhøje salg af 1,1 millioner elbiler på verdensplan vil stige til 11 millioner solgte elbiler i 2025 og stige yderligere til 30 millioner i 2030. Den stigende elektrificering af transportsektoren skyldes særligt faldende batteripriser og større global produktion af eldrevne køretøjer. Elbiler vil dermed i løbet af 2020’erne etablere en række omkostningsfordele sammenlignet med forbrændingsmotorer. Derfor forventes det også, at andelen af solgte benzin- og dieselbiler vil falde i midten af 2020’erne.

– Tallene viser tydeligt, at en elektrificering af transportsektoren vil tage mere og mere fart. Vi må derfor ikke holde i håndbremsen, når det kommer til infrastrukturen, der er en forudsætning for, at danskerne kan bruge elbilen som bil nummer ét. Også når de skal køre fra landsdel til landsdel eller i udlandet, fortæller Lærke Flader, branchechef i Dansk Elbil Alliance.

Elbusserne er her
Busser vil opleve en endnu hurtigere omstilling end personbiler, hvor elbusser ifølge Bloomberg forventes at dominere markeder i slutningen af 2020’erne. Allerede nu kører der over 300.000 elbusser på de kinesiske veje, hvilket resten af verden vil følge op på i de kommende år. Derfor forventer Bloomberg, at 80% af alle kommunale busser på verdensplan er eldrevne 2040.

Allerede i 2019 vil det de fleste steder være mere omkostningseffektivt at investere i eldrevne kommunale busser sammenlignet med de konventionelle busser.

– Partikelforureningen i byerne er et stort sundhedsmæssigt problem. Det er derfor glædeligt, at omkostningerne for elbusser fortsat falder, så kommunerne omkostningseffektivt kan satse på elbusser i byerne, som jo slet ikke har nogen lokal udledning, siger Lærke Flader.

Den store elektrificering af transportsektoren vil have store implikationer for efterspørgslen på el og oliemarkedet. Elbiler og elbusser vil i 2040 bruge 2.000 TWh el, hvilket betyder en øget el-efterspørgsel på 6% på verdensplan. Samtidig vil olieforbruget sænkes med 7,3 millioner tønder olier dagligt.

Udfordringerne med produktionen
På den korte sigt er der en potentiel risiko for mangel på kobolt i de tidlige 2020’er, der kan sænke udviklingen for det ellers større fald af produktionsomkostninger for batterier. Særligt Kina dominerer produktionen af lithium-ion batterier, som har 59% af den samlet produktionskapacitet, hvilket vil stige til 73% i 2021.

På lidt længere sigt er lade-infrastrukturen stadig en udfordring, da elektrificering af transportsektoren afhænger af, hvor hurtigt lade-infrastrukturen bliver lagt ud i nøglemarkeder såsom Europa, hvor salget af elbiler forventes at udgøre 44% af solgte biler i 2030. I Kina forventes det at være 41%, mens det i et land som Indien, med færre investeringer i lade-infrastruktur, forventes at være 7% i 2030.

Kommentarer

kommentarer