Nyhetsartikkel

20 mars 2018

Klassekampen: Acer godtas og skottlandskabel nasjonaliseres

Kraftkabelen Northconnect mellom Norge og Skottland blir nasjonalisert som et kompromiss for at Stortinget godtar EUs omstridte tredje energipakke, skriver Klassekampen.
Avisen skal ha fått tak i det som trolig blir Stortingets energi- og miljøkomités innstilling i saken om norsk tilslutning til EUs tredje energimarkedspakke og EUs energibyrå Acer.

Komiteen har frist i dag til å avgi innstilling, selv om flere parter, deriblant SVs leder Audun Lysbakken, har krevd at saken blir utsatt på grunn av at EØS-landet Island vakler om deres tilslutning.

Klassekampen skriver at regjeringspartiene, Arbeiderpartiet og Miljøpartiet De Grønne har inngått et kompromiss som innebærer et Acer-ja, at skottlandskabelen Northconnect blir nasjonalisert, at Statnetts monopol på utenlandskabler gjenreises og at den nye Reguleringmynidgheten for energi (RME) får mindre makt enn foreslått.

Northconnect er kraftkabelen mellom Skottland og Samnanger i Hordaland, som er eid av Agder Energi, E-CO, Lyse, SSE og Vattenfall. Et av Aps åtte krav for deres tilslutning til Acer var at staten skulle eie denne.

RME er en ny myndighet som er uavhengige av andre myndigheter og også næringsinteresser, og skal ha som oppgave å regulere nettselskapene.

Kommentarer

kommentarer