Ekstremværet på Sørlandet ga ikke «nullpriser»
Norge har ekstremværet herjet i sør. Og i Kina er det fortsatt stor usikkerhet knyttet til myndighetenes utfasing av kullproduksjonen. En kombinasjon av disse faktorene har gitt svært varierte kraftpriser den siste uken, men «nullprisene» har uteblitt.
Sør-Norge ble truffet av et kraftig lavtrykk i helgen. Lavtrykket kategoriserte ikke som ekstremvær i forkant, og fikk derfor ikke navn. Nedbøren var kraftig mange steder, men mest ekstrem var den på Sørlandet. Her har nedbøren ført til skadeflom, skrive LOS Energy i en pressemelding.
Umulig å fange opp all nedbøren
Fyllingsgraden i magasinene er vanligvis på sitt høyeste på denne tiden av året. Og dette året er intet unntak. Når det kommer så ekstreme mengder med nedbør som i helgen, blir det derfor umulig å fange opp og ta vare på alt. Og mye av det overflødige vannet ble derfor sendt direkte til havet uten å gå via et kraftverk. For å begrense skadene langs vannveiene ble vannet sluppet så kontrollert som mulig. Grunnen til at vi ikke så «nullpriser» i forbindelse med flommen, er at mye av nedbøren ikke ble sendt via et kraftanlegg, og at flommen var relativt konsentrert til noen vassdrag.
Vi så noe lavere kraftpriser natt til mandag. Denne prisnedgangen var også påvirket av de lave prisene på det tyske kraftmarkedet. I denne tidsperioden ble det produsert store mengder med vindkraft i Tyskland.
Store variasjoner i kraftmarkedet
Nedbøren som har kommet de siste dagene har gitt en bedring i ressurssituasjonen. Det er fortsatt mye usikkerhet knyttet til kullproduksjonen, og prisene på kullkraft svinger deretter. En kombinasjon av nedbøren og usikkerheten i kullmarkedet har hatt en «berg-og-dalbane»-effekt på det Nordiske kraftmarkedet de siste dagene.
Et kullmarked i endring
Det globale kullmarkedet preges av utydelige signaler fra Kina. For å forsøke å begrense luftforurensningen den kommende vinteren, viser myndighetene i Kina stadig økende vilje til å redusere kullbruken. Som et grep for å hindre forurenset luft har de innført reguleringer mot kullkraftindustrien og energikrevende industri som er avhengig av kullkraft.
Det er enda ikke kjent nøyaktig hva reguleringene for å begrense kullbruken i Kina innebærer, og når de vil tre i kraft. En konsekvens av dette er at prisene på kull i Kina er svært uoversiktlige. Den kaotiske situasjonen i Kina påvirker hele kullmarkedet i Asia.
Et eksempel på det fremtidige kraftmarkedet
Stor usikkerhet i kullmarkedet, sammen med voldsomme nedbørsmengder, har skapt stor usikkerhet i det Nordiske kraftmarkedet. Denne usikkerheten vil prege markedet en stund fremover. De siste dagers hendelser er et godt eksempel på hvordan kraftmarkedet kan bli i de kommende år. Med et stadig grønnere fokus blir vi mer avhengige av fornybar energi, og naturens krefter er det til syvende og sist ingen som kan styre.
Grafene fra sendingen finner du her
KIlde: LOS Energy