Sol vokser mer enn vind
Det ble installert 50 prosent mer solceller i fjor enn året før. For første gang har den samlede installasjonen av solkraft passert vindkraft.
Det var et oppsiktsvekkende bud Abu Dhabis kraftmyndighet i fjor fikk fra kinesiske JinkoSolar Holding og japanske Marubeni Corporation.
De ville bygge ut solcelleanlegget Sweihan for en garantert strømpris på 0,0244 dollar (drøyt 20 øre) per kilowattime.
Budet for solkraft i Abu Dhabi er det billigste som hittil er gitt, ifølge Bloomberg.
Eksempelet understreker at solceller er blitt ekstremt billige, og i noen markeder billigere enn både vindkraft og fossil energi. Kostnaden for å installere solcelleanlegg har falt nær 70 prosent på få år, skriver E24.no.
Det gjør at utbyggerne får stadig mer kapasitet for stadig mindre penger.
Globale investeringer i fornybar energi som sol og vind falt med 23 prosent i fjor, men det ble installert 8 prosent mer kapasitet enn året før, skriver FNs miljøprogram UNEP i rapporten«More Bang for the Buck.»
Billigere solkraft har fått enorm fart på utbyggingen av solanlegg verden over.
Selv eksperter har vært overrasket over hvor rask veksten har vært. Bare i 2016 installerte verden 50 prosent mer solkraft enn året før, hele 76.600 megawatt.
Det viser en fersk rapport fra bransjeorganisasjonen SolarPower Europe.
– Når vi ser på solenergi er de opplevde og forventede kostnadsreduksjonene større enn i alle andre teknologier for kraftproduksjon. I dag er storskala solkraft allerede billigere enn nye gass-, kull- og kjernekraftverk, sier James Watson, direktør i SolarPower Europe.
En rekke store selskaper kjøper nå solkraft for å redusere forbruket av fossil energi. Nylig sa britiske Tesco, verdens femte største supermarkedkjede, at selskapet skal helt over på ren energi innen 2030.
Et av tiltakene er å legge solkraft på takene av supermarkedene, ifølge Financial Times.
Det norske Oljefondet har redusert sin eierandel i kjøpesenterkjeden, men eier fortsatt 5,51 prosent av Tesco, en aksjepost til 9,9 milliarder kroner.
SolarPower Europe venter sterk vekst på rundt 100 GW i året fremover:
- 2018: 400 GW
- 2019: 500 GW
- 2020: 600 GW
- 2021: 700 GW
Sammenligner man dette med vindkraft, såforventer den globale vindkraftorganisasjonen GWEC at vindkraften vil vokse med 60 GW i år, og at installasjonen vil fortsette å øke til 75 GW i 2021.
Lederen blant verdens nasjoner er Kina, som har 45 prosent av all installert kapasitet på solenergi i verden, ifølge rapporten.
Hvis politikerne globalt legger enda bedre til rette for vekst, så kan solenergien komme opp i en kapasitet på hele 1 terawatt i 2021, skriver SolarPower Europe.
Det tilsvarer over tredve ganger effekten i norske vannkraftverk.
I kraftproduksjon er det viktig å skille et kraftverks installerte kapasitet fra hvor mye det produseres.
Kapasitet måles i mega-, giga- eller terawatt, mens produksjon måles i terawattimer strøm. For å få produksjonen, tar man kapasiteten på et kraftverk og ganger den med antall timer med full drift per år.
Derfor er det viktig å se på antall driftstimer for å kunne sammenligne ulike typer kraftverk. Vannkraftverk og fossile kraftverk leverer som hovedregel ganske mange flere driftstimer per år enn solkraft.
I et marked som Tyskland leverer solkraften rundt 1.000 fulle driftstimer i året, ifølge Fraunhofer. Landbasert vindkraft ligger gjerne på rundt det dobbelte, selv om enkelte anlegg i Norge leverer mye mer, over 4.000 driftstimer i året.
Norsk installert vannkraftkapasitet er totalt på cirka 0,03 terawatt, og Norge produserte 149 terawattimer strøm i fjor.