Nyhetsartikkel

27 mars 2017

Billig strøm i minst 15 år framover

Lyses overskudd steg i fjor.

Lyse-konsernet, inkludert Altibox, fikk et overskuddet før skatt som var 88 millioner kroner høyere enn året før. Det betyr også 50 millioner kroner mer i kommunekassene sammenlignet med året før.

Samlet inntekt for Lyse før skatt var 750 millioner kroner mer i 2016 enn i 2015.

– Vi hadde mye vann i magasinene våre og prisene var bedre enn året før, sier Eimund Nygaard, konsernsjef i Lyse til Aftenbladet.

Lav strømpris i 10–15 år
Strømprisene er imidlertid ikke så gode som de var for noen år tilbake. Og Nygaard tror ikke de gode tidene, med høy strømpris, kommer tilbake heller med det første.

– Dessverre tror vi prisene vil holde seg lave i minst 10–15 år fram i tid, sier Nygaard.

Det er høy vannkraftproduksjon og stadig mer vindkraftproduksjon som førre til laver priser. I 2020–21 åpner to nye kabler som kan eksportere elektrisk kraft til England og Tyskland, men Nygaard tror ikke kablene vil endre prisnivået. Mer vindkraft inn på nettet vil veie opp for økt marked, sier konsernsjefen.

Han er imidlertid godt fornøyd med at Lysekonsernet klarer å tjene mer penger i et marked der prisene på produktet deres er relativt lave.

I alt betaler Lyse ut nær en halv milliard kroner i utbytte til sine eierkommuner.

Lyse betaler ut mer enn halvparten av overskuddet sitt fra salg av strøm, bredbånd og Altibox til eierne sine – som er kommunene.

Betaler velferden vår
Fra 2016-regnskapet er overskuddet på 796 millioner kroner, og 480 av disse millionene betales ut i utbytte til de 16 eierkommunene i Sør-Rogaland.

Overskuddet er 90 millioner høyere enn året før. Også utbyttet er 50 millioner høyere.

Utbyttet går inn i kommunenes årlige driftsbudsjetter som blant annet dekker driften av skoler, barnehager, eldreomsorg.

Les hele artikkelen på Aftenbladet.no.

Kommentarer

kommentarer