Nyhetsartikkel

03 mars 2017

Kunder får mere at vælge imellem på stabilt elmarked

Danskerne får flere tilbud at vælge iblandt, når de skal vælge elleverandør. Det giver skarp konkurrence på elmarkedet, som kommer kunderne til fordel i form af lavere priser og bedre kundeoplevelser, mener Dansk Energi.

Der bliver stadigt flere at vælge mellem, når danskerne skal vælge elselskab. I netområdet med færrest leverandører kunne elkunder vælge blandt 15 udbydere af elprodukter ved udgangen af sidste år, mens gennemsnitsdanskeren havde valget mellem hele 42 forskellige leverandører af el. Det tal er steget 25 procent siden 2013. Det fremgår af en ny markedsrapport, der blev fremlagt af Energinet.dk mandag 13. februar.

Rapporten, der hvert halvår opdateres med udvalgt statistik fra den såkaldte Datahub, viser desuden, at danske elkunder sidste år skiftede leverandør lidt mere end 200.000 gange. Det tal er nogenlunde på niveau med tidligere år. At tallet ikke stiger lige som antallet af udbydere, har en naturlig forklaring, fortæller Kamilla Thingvad, afdelingschef for detailmarked i Dansk Energi:

– Vi oplever en hård og generelt god konkurrence om kunderne på elmarkedet i Danmark, hvor priserne er helt i bund. Det betyder også, at elleverandører har svært ved at skære meget mere af prisen end de allerede har gjort.

Og derfor er besparelsen ved at skifte elleverandør for en almindelig husstand sjældent særligt stor.

Kun en lille del af regningen kan spares

I den årlige markeds-rapport fra det fælles agentur for europæiske energi-regulatorer, ACER, ligger Danmark blandt de lande i Europa, hvor elleverandørernes fortjeneste på strøm er lavest.

– Typisk har danske leverandører en ret lav mark-up. I 2015 var den helt nede omkring 150 kroner om året per kunde. Og det er altså før leverandørernes udgifter til blandt andet opkrævning og kundeservice. Det er altså de 150 kroner, der potentielt kan spares en smule på, siger Kamilla Thingvad.

I praksis udgør betalingen til elleverandøren lidt under 14 procent af elregningen. Hertil kommer betaling til elnettet og PSO-betaling, der vil blive udfaset frem mod 2022. Men langt den største andel af elregningen er afgifter og moms, der tilsammen udgør cirka 59 procent.

– Det er klart, at når der reelt kun kan konkurreres om en syvendedel af regningen, så vil besparelsen ved at skifte også føles begrænset. Men de relativt lave besparelser er jo dybest set en god ting, fordi det vidner om, at konkurrencen virker og forbrugerne får en lav pris, siger Kamilla Thingvad og tilføjer:

– Man skal også huske, at pris ikke er det eneste interessante element, når man skal vælge elhandler og produkt. Bindingsperioder, kundeservice og klimatilvalg er nogle af de forhold, hvor produkterne differentierer sig. Vi kan glæde os over, at man som husholdningskunde i Danmark i gennemsnit har 42 elleverandører og cirka140 forskellige produkter at vælge imellem.

 

Kommentarer

kommentarer