Nyhetsartikkel

03 mars 2017

Vattenfall storsatsar på solkraft i Nederland

Vattenfallägda Nuon ska storsatsa på solkraft. 250.000 solpaneler på totalt 70 megawatt – tillräckligt för att försörja 10 000 hushåll med el – ska installeras intill det holländska kraftbolagets vind-, kol- och gaskraftverk.

Det handlar om en investering på ”dussintals miljoner euro”, enligt Nuon – sex solkraftverk som ska placeras invid sex befintliga anläggningar. Och just att de placeras invid bland annat vindkraftverk är särskilt spännande, enligt Margit Deimel, vindkraftschef på Nuon.

– Vind och sol är en perfekt kombination. När det blåser som mest är det sällan soligt, och när solen skiner som mest är det sällan blåsigt. Det gör att vi kan maximera utnyttjandet av uppkopplingen mot nätet, säger hon.

Skeptiker till förnybar energi framhåller ofta just den ojämna elproduktionen från vind- och solkraft – men här ska de alltså kompensera för varandras brister, enligt Nuon, som dragit erfarenheter från en mindre testanläggning med både vind- och solkraft i Storbritannien.

Tre av anläggningarna kommer dock att placeras invid befintliga gaskraftverk – men även här ska man använda befintlig infrastruktur för att koppla upp anläggningarna mot nätet, vilket sänker investeringskostnaderna dramatiskt.

De sex solkraftverken, som enligt förhoppningarna ska stå klara inom 2,5 år, kommer tillsammans att ha en kapacitet på 70 megawatt, tillräckligt för att försörja 10 000 holländska hushåll med el.

De som bor intill de planerade solkraftsparkerna – och i viss utsträckning Nuons kunder – kommer själva att kunna bli delägare i solkraftsparkerna.

Kommentarer

kommentarer