Nyhetsartikkel

28 februar 2017

2016 ble rolig for småkraft-selskapet

Nå løsner det.

Siden årsskiftet har ordrene tikket inn for Energi Teknikk, som leverer småkraftverk.

– Det begynte i julen, da var vi i finalen på de første kontraktene. De ble signert rundt årsskiftet, siden har det gått slag i slag, sier daglig leder Arild Klette Steinsvik i Energi Teknikk til Sysla

Fem kontrakter for levering av komplette turbinanlegg til norske småkraftverk er i boks, to til regner de med å signere i løpet av kort tid. Det er langt mer enn det lille selskapet har vært vant med i det siste.

Ny giv
– Det har vært et rolig år av flere grunner. Mange kraftverk har ventet på nettilgang, men nå som ny linje mellom Ørskog og Fardal er på plass, åpner det for ny kraftverksutbygging, sier Steinsvik til Sysla.

I tillegg har eierskifter i småkraftbransjen gitt lavere utbyggingstakt i en periode.

– Nå er det nye eiere og nye investorer på plass i dette markedet, som finner småkraftmarkedet interessant. Utenlandsk kapital og utenlandske pensjonsfond har investert i norsk vannkraft, det har vært med og gitt markedet en boost, sier den daglige lederen.

Det tyske investeringsfondet Aquila Capital er blant dem. Selskapet kjøpte for et drøyt år siden alle aksjer i kraftselskapet Småkraft.

Skal ansette
Energi Teknikk hadde en rekke år med minusresultater, men har gått i pluss de tre siste årene. I 2015 ble resultat før skatt 663.000 kroner, i fjor økte det til cirka 1,5 millioner kroner. Men inntektene sank fra 2015 til i fjor, fra 70 millioner til 60 millioner kroner. I år regner Steinsvik med langt bedre resultater.

– Vi har budsjettert med en omsetning på 90 millioner kroner, og en bunnlinje på 4-5 millioner kroner. Så langt ser det ut som om vi vil komme enda bedre ut, sier han.

Verdien på kontraktene så langt i år er på 70 millioner kroner. De nye ordrene øker aktiviteten til selskapet med 50 prosent sammenlignet med fjoråret. Planen er å øke fra 15 til 17 ansatte i løpet av året.

– Det blir innleie for å ta toppene. Vi har gått på en smell før ved å ta inn for mange, sier Steinsvik.

En lærepenge
I 2012 hadde selskapet 27 ansatte, og hadde mye aktivitet. Men resultat før skatt endte med minus 13 millioner kroner.

– Vi tok på oss utfordrende prosjekter, og ressursmessig klarte vi ikke å levere. Vi måtte leie inn folk, men klarte ikke å drive prosjektene med den lønnsomheten vi skulle ha. Det var en god lærepenge. Vi har snudd organisasjonen etter det, og er i dag en helt annen og mer robust organisasjon som kan ta større volumer enn vi var i stand til den gangen.

 

Nye eiere
Frem til i fjor var Energi Teknikk eid av et fond som satt med 43 prosent og andre finansielle eiere. De solgte seg ut, og i stedet kjøpte gründer Eivind Tvedt 82 prosent av selskapet i samarbeid med andre lokale aktører. Steintvedt tror lokalt eierskap er noe av grunnen til at det har løsnet for selskapet.

– Det er også tilbakemeldingen fra kundene, at vi nå har et eierskap som er involvert i driften. Det gjør at vi fremstår med en annen soliditet.

FAKTA

Energi Teknikk

  • Ble etablert i 1998, og er i dag en en totalleverandør av elektromekanisk utrustning til småkraftbransjen.
  • Selskapet har 15 ansatte, og er lokalisert i Rosendal i Kvinnherad kommune, Hordaland.
  • Har levert elektromekanisk utrusting til over 140 småkraftanlegg i Norge, samt tre i utlandet.
  • Har en markedsandel på rundt 30 prosent i Norge.

Kommentarer

kommentarer