Nyhetsartikkel

24 februar 2017

Et vindstille Europa ga prishopp på strøm i Trøndelag i forrige uke

Energimarkedene sett fra Trøndelag (uke 8) – TrønderEnergi AS: Forrige ukes høyeste timepris på strøm ble på hele 56,2 øre pr kWh i prisområde Trøndelag.

Den høye timeprisen inntraff onsdag 15. februar mellom klokken 08 og 09, og hovedgrunnen til det var kaldt vær samt lav vindkraftproduksjon som følge av et ekstraordinært vindstilt Europa den dagen, skriver TrønderEnergi i en pressemelding.

Trøndelag var ikke alene om denne høye timeprisen. Helt fra Tyskland i sør, gjennom Danmark via Baltikum og Finland i øst og hele Sverige hadde de en tilsvarende pristopp forrige onsdag. At en slik pristopp brer seg ut geografisk på denne måten er ganske sjelden, men kan inntreffe typisk når det er kald vinter og begrenset med tilgjengelig produksjonskapasitet.

Energimarkedene sett fra Trøndelag (uke 8) – TrønderEnergi AS

Bessakerfjellet vindpark i Roan, med hurtigruta i bakgrunnen. Foto: Bernhard Kvaal/TrønderEnergi

Saken fortsetter under.

Slik så prishoppet ut forrige onsdag. Kilde: NordPoolspot.com

Så må det nevnes at samtlige av våre norske naboer (i prisområdene Oslo, Bergen, Kristiansand og Tromsø) gikk klar av denne pristoppen. Grunnen til at de slapp unna var at de har mye tilgjengelig vannkraftproduksjon, men begrenset overføringskapasitet til andre prisområder. Prisområde Trøndelag produserer mindre strøm enn vi bruker, og vi havner derfor av og til i situasjoner der vi må betale vesentlig høyere pris for strømmen enn i resten av landet.

Snittprisen for Trøndelag i uke 7 ble 29 øre pr kWh, noe som reflekterer at dette var ei uke der kulda stort sett holdt seg unna.

Temperaturvarslene for denne uka (uke 8) svinger noe og nettopp temperaturene vil være avgjørende for hvor høye priser som kan forventes. Men siden det ikke ventes spesielt kaldt vær, og det ligger an til betydelig mer vindkraftproduksjon denne uka, så spår vi at prisene trolig ikke vil stige over 30 øre/kWh.

Saken fortsetter under. 

Ikke veldig kald værmelding for Trondheimsområdet denne uka. Kilde: Yr.no

Apropos våre naboer: Som nevnt er strømprisområde Trøndelag et underskuddsområde på strøm, så er vi avhengig av import for å dekke behovene våre. Så langt i år har vi i Midt-Norge importert 355 GWh (= 355 millioner kWh, tilsvarer årsforbruket av strøm til 17 750 husstander). Vi har importert mest strøm fra våre venner i Nord-Norge, og litt fra Vest-Norge.

 

Kommentarer

kommentarer