Nyhetsartikkel

22 februar 2017

Kan tape 380 millioner

Kraftkommuner over hele landet taper hundre­vis av millioner på grunn av lave kraftpriser og redusert skatteinngang. Ordførere gjør front mot regjeringen.

Nore og Uvdal er en av dem. Buskerud-kommunen må kutte i budsjettene – så kraftig at selv korpsmusikken kan stilne på 17. mai, skriver DN.

– Det kan bli aktuelt, ja, sier ordfører Eli Hovd Prestegården (Sp).

Nore og Uvdal, kjent som høyfjellsbygda hvor kronprinsparet har hytte, skal kutte over fem prosent på årets kommunebudsjett. Årsaken er ifølge avisen lavere skatteinngang fra vannkraftverkene.

– Det er mye. Vi kan ikke fjerne 14,6 millioner kroner fra budsjettet uten at det vil få konsekvenser for tjenestetilbudet i kommunen, sier Prestegården til DN.

Nore og Uvdal-ordføreren kan trøste seg med at hun ikke er alene.

Lave kraftpriser de siste årene gjør at kraftkommunene vil tape 379 millioner kroner i skatteinntekter i år, ifølge tall fra Skattedirektoratet som DNs søsteravis Europower har innhentet. Tallet kan øke de neste årene.

– Det er dramatisk. Flere kommuner vurderer kutt i tjenestetilbudet, sier leder Torfinn Opheim i Landssamanslutninga av Vasskraftkommunar (LVK).

Kommentarer

kommentarer