Nyhetsartikkel

21 februar 2017

Karlshamnsverket ingår i effektreserven

Karlshamnsverket tog åter hem den viktiga upphandlingen om att ingå i effektreserven. Det innebär att de anställda har jobben tryggade ytterligare fyra år.

Upphandlingen om vilka elproducenter som ska ingå i effektreserven, den resurs som används vid elbrist i landet, avgjordes nyligen. För det oljeeldade Karlshamnsverket är det en viktig upphandling och i stort sett avgörande för om anläggningen kan fortsatt hållas igång.

Det står nu klart att Karlshamnsverket får förnyat förtroende och ska ingå i effektreservens under vintrarna 2017/2018-2020/2021.

– Vi är väldigt glada. Vi har alltid menat att anläggningen är viktig för det svenska elsystemet, säger Torbjörn Larsson som är pressansvarig för Uniper som driver Karlshamnsverket i ett pressmeddelanden.

I årets upphandling var kravet egentligen att staten skulle handla upp produktion från förnybara energikällor. Man fick dock inte in några godtagbara anbud med förnybar produktion. Torbjörn Larsson menar dock att Karlshamnsverkets svavelrening och annan teknik gör anläggningen till ett bra miljöalternativ, trots att eldningen sker med olja.

– Vi har satsat enormt mycket på miljöteknik och anläggningen ger ett väldigt litet klimatavtryck.

Innevarande vinter har anläggningen inte körts någon gång. På Karlshamnsverket jobbar i dag 55 personer.

 

 

Kommentarer

kommentarer