Nyhetsartikkel

18 januar 2017

Comrod skal lage 140 strømmaster til vindpark

­
Første oppdrag til Comrods nye fabrikk.
­

På Tau utenfor Stavanger er grunnarbeidet i full gang ved siden av antennefabrikken til Comrod Communications, skriver Aftenbladet.

Det nye produksjonsanlegget koster cirka 80–100 milllioner kroner og skal etter planen stå ferdig i mai. Her skal det lages superlette strømmaster av komposittmaterialer (fiberarmert plast).

– Dette er første ordren til vår nye fabrikk, og dermed utrolig viktig med tanke på investeringen og satsingen vår, sier Ole Gunnar Fjelde, som ikke ønsker å opplyse ordrens verdi.

Det meste av produksjonen blir automatisert med roboter, men det er også snakk om 10–20 nye arbeidsplasser. Ut av fabrikken skal det komme inntil 35 meter lange stolper.

Nytt konsept
Det første oppdraget er på plass. Fosen Vind DA har inngått kontrakt om nettilkoplingen til Roan og Storheia vindparker. Oppdraget er tildelt Linjepartner og søsterfirmaet GrunnPartner. De to trønder-selskapene vant fram med ny teknologi utviklet på Tau.

Comrod har lang erfaring med antenner av kompositt. Det nye selskapet skal ikke bare lage strømmaster av samme materiale. I den nye pakken ligger en ny fundamenteringsløsning med kjerneboring.

Dermed unngås sprengning og det blir mindre skader i terrenget. Dessuten har strømmastene et eget klatresystem som gir trygg atkomst fra bakken.

Selskapets nye konsept er allerede testet ut av Nord-Trøndelag Elektrisitetsverk (NTE), som monterte 12 master i høst. Disse ble produsert av Comrods fabrikk i Frankrike.
10 kilometer
Totalt skal det bygges 10 kilometer med tilkoplingsledninger i den nye vindparken. Fundamenteringen starter i februar. Mastene skal etter planen være ferdig montert første kvartal i 2018.

Bakgrunnen for at Comrod satser i et nytt marked er nye regler. Kreosotimpregnerte trestolper er miljøskadelige og ventes å få bruksbegrensninger. Dette åpner et nytt milliard-marked for andre alternativer i stål, betong, aluminum og kompositt. Bare i Norge skal det byttes ut utallige kilometer med strømlinjer i årene framover.

Fosen Vind etablerer Europas største vindkraftprosjekt på land, seks store vindparker i Sør-Trøndelag på til sammen 1000 MW. Byggingen startet i 2016 og alle vindparkene vil være satt i drift seinest i 2020. Statkraft bygger ut vindparkene på vegne av Fosen Vind. Selskapet eies av kraftselskapene TrønderEnergi og Statkraft, samt det europeiske investorkonsortiet Nordic Wind Power DA.

Kommentarer

kommentarer