Nyhetsartikkel

16 januar 2017

New York vil opføre 2,4GW havvind frem mod 2030

Den amerikanske delstat lancerer plan om USA’s suverænt største udbygning af havvind.

Foruden støtteerklæring til stort Statoil-projekt appellerer guvernør til godkendelse af en konkret park.

Der skal opføres 2.400MW havvind ud for New York inden 2030. Det konstaterede New Yorks guvernør Andrew Cuomo i et udspil, der vil gøre delstaten til USA’s lokomotiv inden for havbaseret vindenergi.

Inden slutningen af året skal en masterplan for udbygningen foreligge.»New Yorks enestående engagement i havvind vil skabe nye, højtbetalte jobs, reducere vores carbonspor, etablere en ny, stabil kilde til energi for millioner af newyorkere og befæste New Yorks status som en national leder inden for ren energi,» sagde guvernøren under sin tale, skriver EnergyWatch.

«Masterplanen for havvind vil etablere en modig strategi for at høste denne uudnyttede ressource i New York og levere en ny energikilde til at drive en lysere og grønnere fremtid for alle.»

Guvernørens plan om at opføre 2,4GW havvind er den foreløbigt mest ambitiøse i USA. Udmeldingen er 800MW større end den nordøstlige delstat Massachusetts udmelding om at installere 1,6GW frem mod 2027, hvilket i høj grad ventes at ske i form af Dong-parker, efter det danske energiselskabs køb af et udviklingsprojekt på godt 1GW i 2015. Dong Energy går ind i amerikansk offshore-projekt 800MW er i øvrigt hvad Andrew Cuomo ser for sig, at Statoil skal opføre.

I en overraskende populær auktion over et havareal ud for Long Island vandt det norske olieselskab i sidste måned retten til de 325 km2 for en rekordhøj pris på 42,4 mio. dollar (301 mio. kr.) over blandt andet netop Dong. Hidtil har det lydt, at der var plads til 700MW havvind på området, men nu lægges der altså op til at bygge lidt mere. Statoil vinder marathon-auktion over amerikansk havvind

«Guvernøren opfordrer New York State Energy Research and Development Authority (Nyserda) til at arbejde sammen med Statoil om at sikre, at projektet leverer omkostningseffektiv og sikker strøm til kunderne,» fremgår det af de officielle dokumenter.I første omgang er det dog en anden og noget mindre havpark, guvernøren vil have energimyndigheden til at godkende. Deepwater Wind er i gang med at udvikle på den 90MW store South Fork-park, der skal bestå af 15 møller ud for Montauk på øen Long Island, og som udvikleren mener at kunne have i drift i 2022 hvis godkendt.Den lokale forsyningsmyndighed, Long Island Power Authority, har indikeret, at kontraktforhandlingerne nærmer sig deres afslutning, og at der vil blive stemt om projektet på et møde senere i januar.

Her appellerede Andrew Cuomo direkte til, at der skulle stemmes ja.Deepwater Wind kunne kort før jul indvie USA’s første havmøllepark, den 30MW store Block Island-park i delstaten Rhode Island. Men fremover kan der altså blive bygget langt større – også i området omkring South Fork-projektet, der er skaleret til at kunne indeholde omkring 1GW havvind.

Nu snurrer USA’s første havvindmøllepark
En lang række især miljøorganisationer har allerede applauderet guvernørens plan. En plan der i øvrigt blev fremlagt blot få dage efter beslutningen om at lukke ned for det nærmeste atomkraftværk til storbyen, Indian Point.»Ved at forpligte sig til at skalere ren havvind op, iværksætter guvernør Cuomo konkret handling for at sikre, at Indian Point’s strøm afløses af sikker, nuludledende energi,» siger eksempelvis direktøren for NRDC’s energi & transportprogram, Kit Kennedy.

Kommentarer

kommentarer