Nyhetsartikkel

19 desember 2016

Udlandskabel og netforstærkninger for 900 mio. kr. på vej

Den danske PSO-løsning er blevet godkendt af EU-Kommissionen. Som en del af aftalen har Kommissionen betinget, at Danmark øger transmissionskapaciteten til vores nabolande.

Det sker ved udbygning af Østkystforbindelsen og opgraderinger i elnettet, oplyser ministeren.

EU-Kommissionen har godkendt PSO-løsningen med en udfasning frem til 2021, oplyser energi-, forsynings- og klimaminister Lars Chr. Lilleholt (V) i en pressemeddelelse.

Meddelelsen kommer kort før tredjebehandlingen, mandag den 19. december, af de to lovforslag L90 og L91, der flytter finansieringen af støtten til vedvarende energi fra elregningen til finansloven. PSO-ændringerne er aftalt af et bredt udsnit af Folketinget (S, DF, V, LA, R, SF, K).

Omlægning fra tarif til finansloven sker uden en udlandsåbning i udfasningsperioden, det vil sige udbud af støttede projekter skal ikke invitere udenlandske selskaber til at byde, som ellers var en del af kommissionens krav for at godkende den eksisterende ordning.

Den EU-påbudte dansk-tyske aftale om gensidig åbning for solcelleudbud endte for nylig med, at danske bydere vandt både 50 MW tysk udbud og det danske 2,4 MW.

EU-Kommissionen har som en del af aftalen betinget, at Danmark øger transmissionskapaciteten til vores nabolande og dermed åbner for øget elhandel og konkurrence.

– Det gøres konkret ved at gennemføre Energinet.dks planlagte udbygning af transmissionskapaciteten på den jysk-tyske grænse, også kaldet ”Østkystforbindelsen” samt opgraderinger i elnettet, skriver Lars Chr. Lilleholt.

Østkystforbindelsen koster omkring 615 millioner kroner, og opgraderingerne står i 275 millioner kroner – altså i alt cirka 890 millioner kroner, som finansieres ved at øge nettariffen med 0,01 øre/kWh.

– Det dansk-tyske elhandelssamarbejde er præget af flaskehalsproblemer, hvilket vil blive forbedret med investeringen i den ny Østkystforbindelse, der også vil styrke det europæiske elmarked generelt, fortsætter Lilleholt.

Investeringen vil give Danmark et samfundsøkonomisk overskud på cirka 420 millioner kroner i sammenhæng med, at Tyskland gennemfører aftalte forstærkninger af elnettet, oplyses det i pressemeddelelsen.

Kommentarer

kommentarer