Nyhetsartikkel

19 desember 2016

Europa-Parlamentet rækker bred redningsplanke til kvotesystemet

53 stemmer for, 5 imod og 7 ikke afgivne stemmer. Det var resultatet i Europa-Parlamentets miljøudvalg, der torsdag vedtog en ambitiøs position til reform af EU’s CO2-kvotehandelssystem.

5 euro. Det er, hvad CO2-kvoter i dag handles til i EU’s kvotehandelssystem, ETS, og det er væsentligt under tidligere forventninger. Den lave pris har derfor været til livlig debat i Bruxelles, fordi den ikke i tilstrækkelig grad driver grøn omstilling, og en revision af ETS har længe været genstand for politiske kampe i Europa-Parlamentet.

Derfor blev der med spænding fulgt med, da Parlamentets miljøudvalg torsdag stemte om Parlamentets foreløbige position på revisionen af kvotehandelssystemet.

Her var et af de mest interessante punkter spørgsmålet om den såkaldte lineære reduktionsfaktor; det vil sige, hvor meget der hvert år skal barberes af kvoteloftet. EU-Kommissionen har foreslået at skære 2,2 procent om året fra 2021, men miljøudvalget stemte for at øge dette til 2,4 procent.

– Det er vigtigt, at det massive overskud af kvoter i markedet nedbringes, hvis markedsprisen skal drive grønne investeringer. Derfor er det også glædeligt, at Europa-Parlamentets miljøudvalg i dag har vedtaget at den lineære reduktionsfaktor bør hæves til 2,4 procent, så der indføres færre kvoter på markedet end det EU-Kommissionen oprindeligt har foreslået, siger Anders Stouge, vicedirektør i Dansk Energi.

Også debatten om markedsstabilitetsreserven er central, fordi den fastsætter, hvor mange overskydende kvoter, som skal udtages af systemet:

– Den nuværende kvotepris på CO2 driver ikke investeringer i vedvarende energi, men miljøudvalgets enighed om en højere udtagningsrate for uudnyttede kvoter til den såkaldte markedsreserve på 24 procent fra 2019 viser, at der er politisk vilje til grøn omstilling. Man skal huske på, at EU-Kommissionen tilbage i 2014 foreslog, at udtagningsraten skulle være på 12 procent fra 2021, lyder det fra Anders Stouge.

Europa-Parlamentet fortjener derfor roser for at have sat en mere ambitiøs retning end EU-Kommissionen, mener Dansk Energi.

– Det er et vigtigt skridt, der er taget i dag, men der er stadig meget arbejde at gøre, så kvotehandelssystemet bliver funktionsdygtigt, fastslår Anders Stouge.

Han opfordrer derfor den danske regering til fortsat at gå forrest i den grønne omstilling ved at være den fremsynede stemme, der med gode argumenter og løsninger viser, at grøn omstilling er Europas fremtid.

Hårde politiske kampe venter forude, når miljøudvalgets forhandlere skal indhente deres mandat til den videre forhandling i plenarsalen til februar, inden forhandlingerne mellem Europa-Parlamentet og Rådet begyndes.

Kommentarer

kommentarer