Nyhetsartikkel

06 desember 2016

Millioner av spanjoler har ikke råd til lys, varme og varmtvann

Rundt 10 prosent av Spanias befolkning har ikke råd til å varme opp hjemmene sine. Over 7.000 mennesker dør trolig hvert år av kulde i et Spania som nordmenn flest kjenner som varmens land.

Mens mange nordmenn reiser til Spania nettopp om vinteren for å slippe kulda i Norge, har over 4 millioner spanjoler problemer med å varme opp leilighetene sine skikkelig, ifølge det spanske statistikkbyrået.

Mange må klare seg uten lys, varme og varmt vann, eller redusere bruken veldig fordi de ikke har råd til å betale strøm- eller gassregningen.

Tidligere denne måneden ble 81 år gamle Rosa nasjonalt kjent – fordi hun døde i en brann. Årsaken var at hun brukte stearinlys som lyskilde fordi energiselskapet hadde kuttet gasstilførselen, melder NTB.

Lever kaldt
– Det er tøft om vinteren. Vi har bare én elektrisk ovn, og vi slår den sjelden på fordi vi frykter regningen, forteller 48 år gamle Pedro Martinez ifølge NTB.

Han har vært arbeidsledig siden 2013 og har de siste årene levd på pensjon og noe kompensasjon fra tidligere arbeidsgiver.

– Kulde går inn til margen. Vi går med yttertøy inne og bruke alle teppene vi har, sier han.

Varme er luksus
Tere Bermudez fra hjelpeorganisasjonen Caritas forteller at varmtvann, lys og gass er luksus for mange familier.

Ifølge EU-kommisjonen var Spanias gass- og elpriser blant de høyeste i EU i fjor.

– Gjennomsnittlig ligger vi på topp i Europa når det gjelder «energifattigdom» – og det til tross for at vi har mye bedre klima enn mange, sier Jose Luis Lopez fra den spanske mijøforskningsorgansisasjonen.

Rundt 7.100 mennesker dør hvert år som følge av de ikke har råd til oppvarming, ifølge Lopez.

Ifølge katalansk lov må energiselskaper kontakte sosialvesenet før de kutter strøm- eller gassforsyningen til en person eller en familie som ikke klarer å betale regningen. Men loven respekteres ikke alltid. Som i det tragiske tilfellet med 81 år gamle Rosa.

Kommentarer

kommentarer