Nyhetsartikkel

15 november 2016

Vil selge seg ut av Ormen Lange

Den danske energigiganten DONG kvitter seg med olje og gass og satser i stedet på fornybar energi.

– Dette må ses i lys av DONG Energys strategiske utvikling i retning av å bli et globalt ledende selskap innen fornybar energi, sier konsernsjef Henrik Poulsen i en uttalelse tirsdag.

Salget av petroleumsvirksomheten antas å kunne tilføre selskapet et tosifret milliardbeløp. Tidligere i høst ble det kjent at DONG hadde bedt om en verdivurdering av virksomheten.

DONG er Danmarks største energiselskap, og den danske staten sitter på aksjemajoriteten. En stor del av virksomheten har bestått av olje- og gassutvinning sør i Nordsjøen.

I senere år har selskapet satset stort på vindkraft til havs.

Les også: Varsler om utsatt sikkerhet på anlegg

Oljeanalytiker Trond Omdal i Pareto er ikke overrasket over beslutningen.

– Vi har sett en trend til at en del av de nedstrøms gass- og energiselskapene som har satset oppstrøms, har reversert strategiene sine. Det gjelder blant annet en del tyske selskaper. Det er en refleksjon av en litt tøffere markedsutvikling, og for Dong sin del at de har satset tungt på onshore og offshore vind, sier han til E24.

DONG eier blant annet 14 prosent i gassfeltet Ormen Lange i Norskehavet.

– Aker BP, som også er inne i Ula-feltet, er et av selskapene som kan være interessert i dette. På gassfeltet Ormen Lange er partnere som Statoil og Shell trolig interessert i en økt andel, sier Omdal.

Kommentarer

kommentarer