Nyhetsartikkel

02 november 2016

Kommune har betalt for privates strøm

I den danske kommunen Vesthimmerland har private i en årrekke fått gratis strøm fra kommunen. Professor mener at problemet gjelder flere danske kommuner.

Kirker, andelsboligforeninger og beboere på private fællesveje har i flere år fået gratis strøm fra kommunen, som de egentlig selv skulle have betalt for. Det er realiteten i Vesthimmerlands Kommune, hvor man under arbejdet med at omlægge gadebelysningen til LED har opdaget, at overraskende mange tilslutninger er koblet op på kommunens elnet, melder DR Nordjylland.

Forvirringen, der har kostet kommunen og skatteyderne et hidtil ukendt beløb, er først og fremmest opstået i forbindelse med kommunesammenlægningen, hvor de fire kommuner Aalestrup, Farsø, Løgstør og Aars Kommune med forskellige elordninger er blev til én, mener projektleder i Vesthimmerlands Kommune Jørgen Kristensen.

«Der har været mange aftaler rundt omkring i kommunerne, og de har været meget forskelligartede,» forklarer han overfor DR Nordjylland.

I Vesthimmerlands Kommune er man lige nu ved at finde ud af præcis hvem, der i virkeligheden bør betale selv fremover, men den er formentlig gal flere steder i landet, mener professor i Samfundsvidenskab ved RUC Jacob Torfing.

«Det er meget positivt, at de overhovedet er blevet opmærksom på det i Vesthimmerlands Kommune, for det sker sikkert i rigtig mange kommuner, uden at man har opdaget det, siger han. Det skyldes, at det er meget svært og også meget dyrt at holde øje med alle udgifter ned i mindste detalje i en så kompleks virksomhed, som en kommune er,» mener Jacob Torfing.

«Hvis man skal kontrollere meget mere for at undgå det her vil det være rigtig dyrt, og oftere dyrere end det man kan vinde på det. At undgå det fuldstændigt er dyrt og meget besværligt, selvom man forsøger,» siger han.

Kommentarer

kommentarer