Nyhetsartikkel

01 november 2016

Vind og sol pisker trekker britiske elregninger i været

De forbrugerfinansierte subsidier til sol og vind har passert det taket, som den britiske regjeringen har satt for investeringer i vedvarende energi fram mod 2020, er beskjeden fra den britiske riksrevisjonen. Regningen ender hos strømkundene.

Britiske husholdninger skal i 2020 have 17 pund mere op af lommen for deres årlige strømforbrug end hidtil ventet. Sådan lyder det fra den britiske rigsrevision, som har set nærmere på prognoserne for de britiske elpriser. Årsagen er voksende udgifter fra flere vindparker og solcelleanlæg. Det skriver The Guardian.

At de britiske husholdninger skal til lommerne, sker på trods af den kontrolstruktur, som skal begrænse både private og virksomheders udgifter til udbygningen af vedvarende energi. Her har loftet været sat til 7,1 mia. pund for 2020/21, men rigsrevisionens embedsfolk advarede allerede sidste år om, at udgifterne til vedvarende energi havde kurs mod 9,1 mia. pund, som følge af de store volumener af installeret vind og solkraft.

Ved sin seneste revision, der blev offentliggjort torsdag i sidste uge, har rigsrevisionen imidlertid nedjusteret sin prognose til at subssidierne til vedvarende energi i 2020 ventes at beløbe sig til 8,7 mia. pund – eller hvad der svarer til 110 pund af de 991 pund, som forventes at være den gennemsnitlige elregning for en britisk husstand i 2020 – hvilket er 17 pund mere, end hvis loftet på 7,1 mia. pund overholdes.

Prognosen har givet rigsrevisionen anledning til at udtrykke bekymring for fremtidige investeringer i vedvarende energi: «Kontrolstrukturen har fejlet at skabe værdi for pengene, fordi den forventede overskridelse betyder, at der nu er færre penge til at støtte vedvarende energiprojekter frem mod 2020. At bruge flere penge senere ville have været mere omkostningseffektivt, fordi prisen på grøn energi er på vej ned.» Energiministeriets embedsfolk var hurtigt ude med budskabet om, at den nye prognose er inden for rammerne af den 20 pct. margin, som er tilladt under kontrolstrukturens loft.

Kommentarer

kommentarer