Nyhetsartikkel

20 oktober 2016

Danmark har verdens bedste energi

Det danske energisystem høster heder i FN’s såkalte World Energy Trilemma Index.

Indeksen måler hvert landenes evne til at løse den klassiske udfordring at levere billig, sikker og bæredygtig energi. Fra en sjetteplads i 2015 er Danmark nu rykket helt i top og kan bryste sig af at have «verdens bedste energisystem».

Rapporten fremhæver vores brede energiforlig, høje forsyningssikkerhed og grønne omstilling som årsagerne til, Danmark får en førsteplads. Til gengæld udfordres Danmark, når transportsektoren skal frigøres af fossile brændsler, og når stadigt større mængder vindmøllestrøm skal håndteres.

Førstepladsen glæder Dansk Energis vicedirektør, Anders Stouge. Vi må dog ikke hvile på laurbærrene, påpeger han. Det kræver hårdt arbejde og prioritering, hvis energipolitikkens tre ben skal forblive i balance:

– Kåringen understreger, at hvis det bliver et ensidigt kapløb mod at kunne levere mest muligt grøn energi hurtigst muligt, så vil vi tabe på de andre parametre, nemlig forsyningssikkerhed og også pris, siger han og husker på, at energibranchen i øjeblikket udbygger massivt med vindkraft og biomasse, der om få år vil udgøre mere end 80 procent af vores el- og varmeforbrug.

Kommentarer

kommentarer