Nyhetsartikkel

04 september 2016

Satser på lønnsom solenergi

Petter Dahle Melhus og familien hans er en av ti som nylig har fått montert solcellepaneler på taket av Lyse.

– Erfaringene første måned er bra, tross dårlig vær i sommer, sier Melhus til Sysla.

Familien leaser solcellepanelene fra Lyse for 400 kroner måneden i 10 år, og satser deretter på å kjøpe ut anlegget som skal stå for rundt 10-15 prosent av strømforbruket deres.

– Med dagens strømpriser er dette ikke noe vi tjener penger på i leasingperioden, men ingen vet hva fremtiden vil bringe. Hvis solenergi skulle vise seg å bli rimeligere enn i dag, er det bra for oss å være tidlig ute. Men det er ikke først og fremst økonomiske motiver som driver oss, medgir den tidligere oljeingeniøren Petter Dahle Melhus på Hinna, noen kilometer utenfor Stavanger sentrum, ifølge Sysla.

Klarer 20 kw/t på soldager
Ferieslutt og første skoleuke er de sikreste soldagene i Stavanger, så også i år. Hos Petter og familien produserer det nymonterte solcelle-anlegget rundt 20 kilowatt timer per dag denne solrike perioden.

Dagen før Sysla var på besøk tok solen riktignok en pause. På en slik dag, med tåke og yr, ga anlegget hos Petter bare fire kilowatt timer.

Men i dag skinner det igjen fra nesten skyfri himmel, og produksjonen femdobles.

God respons
–  Selvsagt skulle jeg ønsket meg batterimuligheter for å kunne lagre strømmen og dermed få brukt den mer effektivt. Dette er noe jeg håper vil komme på litt sikt. Da kan det også bli aktuelt å utvide anlegget til flere deler av taket, sier Petter.

sol4

Petter kan følge strømproduksjonen på taket fortløpende via en app.

Kraftselskapet Lyse gikk bredt ut på sosiale medier og spurte kundene sine om de ville være sol-piloter. Interessen var overveldende, langt større enn Lyse hadde forventet. 2000 meldte seg, og 500 gjensto da de fikk vite om kostnadene. 10 familier i Stavanger-distriktet ble plukket ut som solpiloter, blant dem Petter, kona Kristin og parets tre barn.

Nysgjerrighet
– Det var først og fremst nysgjerrighet og interesse for nyvinninger som gjorde at vi meldte oss på dette. Vi var allerede piloter i Lyses Smartby-prosjekt og vi ville gjerne teste solanlegg også, sier Petter.

Administrerende direktør Anders Thingbø i Lyse energisalg forteller at de fleste som meldte seg som solpiloter gjerne er folk som synes det er spennende med ny teknologi, som er interessert i produksjon av strøm og som ofte kjører el-bil.

Petter Dahle Melhus kjører ikke el-bil i dag, men sier familien vurderer å konvertere når den andre bilen skal byttes ut.

– Har du noen erfaring med solenergi fra tidligere?

– Vi hadde solcellepaneler på hytta i Sirdalen da jeg var liten, men ikke noe ut over det. Men jeg merker at naboer har blitt nysgjerrige på dette etter at panelene kom på taket, sier Petter som la merke til det store omfanget av solcelleanlegg da familien kjørte gjennom Danmark i sommer.

– De ligger et godt stykke foran oss, sier han til Sysla.

Kommentarer

kommentarer