Nyhetsartikkel

05 september 2018

Gjennembrudd for elbusser i København

København tager sit første store trafikskridt mod renere luft og mindre støj, når 15 procent af busdriften næste år gøres elektrisk.

41 nye elbusser vil fra slutningen af 2019 glide lydløst og emissionsfrit gennem trafikken i København. Det sker, når de nye grønne busser indsættes på linje 2A plus en ny linje 18 i stedet for de nuværende dieselspruttende busser.

Beslutningen er resultatet af et nyt udbud fra Movia og er det første store skridt frem mod at realisere overborgmester Frank Jensens (S) plan om at udskifte alle byens busser med elbusser senest i 2030 – og gerne allerede i 2025.

For os er det en kæmpestor dag. Elbusserne bliver en meget synlig påmindelse for alle københavnere om, hvilken forskel det gør at elektrificere transporten, for eksempel når de cykler bag busserne.

Lærke Flader, branchechef i Dansk Elbil Alliance.

Indtil nu har der kørt to elbusser på forsøgsbasis på linje 3A, men med de to nye linjer vil de første 15 procent af hovedstadens busdrift være omlagt næste år.

– I København arbejder vi benhårdt på at få udskiftet alle de nuværende busser med grønne alternativer hurtigst muligt – så københavnerne kan trække vejret dybt og frit uden at skulle bekymre sig om helbredet, siger Københavns overborgmester Frank Jensen (S) i en pressemeddelelse.

Øger synligheden for alle

Dansk Elbil Alliance jubler over beslutningen.

– For os er det en kæmpestor dag. Elbusserne bliver en meget synlig påmindelse for alle københavnere om, hvilken forskel det gør at elektrificere transporten, for eksempel når de cykler bag busserne, siger Lærke Flader, branchechef i Dansk Elbil Alliance.

Busserne på linje 2A, der skal køre mellem Tingbjerg og Refshaleøen, lades op på få minutter ved endestationerne, ligesom forsøgsbusserne på 3A er blevet de seneste år. Linje 18, der debuterer mellem Emdrup Torv og Lergravsparken Station på Amager, når den nye Metrocityring er åbnet, skal lade op i sit garageanlæg.

– Med udbuddet har Movia nu kontrakter med tre forskellige operatører om drift af elbusser, og vi er meget glade for, at flere busoperatører er kommet med på den grønne klimadagsorden. Skiftet fra diesel til el er en stor omstilling for den enkelte operatør, og her yder branchen en stor indsats i disse år, siger Movias adm. direktør Dorthe Nøhr Pedersen.

Kommentarer

kommentarer