Nyhetsartikkel

22 juni 2018

Politijakt på aviskilde: Kommunen anmelder lekkasje

Avsløringer i lokalavisa Opdalien vekker sterke reaksjoner i Oppdal kommune.

Lekkasje av hemmelige dokumenter ble tatt opp i et ekstraordinært formannskapsmøte under dagens kommunestyremøte i Oppdal, og der var reaksjonene kraftige på at lokalavisen OPP har fått tak i papirer som var unntatt offentlighet, ifølge OPPs egen beskrivelse.

Faksimile av avisen som utløste bråket
Faksimile av avisen som utløste bråket

Senere på dagen vedtok et enstemmig kommunestyre å forfølge saken videre ved å politianmelde lekkasjen, forteller avisen.

En kort oppsummering for alle som ikke til daglig følger det politiske liv i Oppdal kommune:

OPP publiserte i forrige uke hovedinnholdet i salgsavtalen mellom Oppdal kommune og TrønderEnergi der det trønderske kraftkonsernet kjøper 49,9 prosent av aksjene i Oppdal Everk og kraftomsetningen. Dokumentene har vært unntatt offentlighet, men deler av saksfremleggene ble onsdag åpnet etter at Opdalingen har klaget til Fylkesmannen.

– Dokumenter som omhandler forhandlinger og aksjesalg er forelagt eller overlevert avisa. Det er kun kommunestyrets representanter og noen i rådmannens stab som har hatt tilgang til dokumentene, og lokalavisa har publisert informasjon de har fått på ulovlig vis, sa ordfører Kirsti Welander da hun åpnet dagens møte.

Avisen fikk både takk og spark av politikerne. Enkelte delte ut begge deler:

– Jeg vil applaudere pressen. De jobber for å få fram taushetsbelagte opplysninger, det er de i sin fulle rett til. Det er jobben deres. Men når åpenheten setter store inntekter for innbyggerne i spill, har de også et samfunnsansvar. Selv om det er rett å gjøre det, er det lov å være smartere, sa lokalpolitiker Trygve Sande fra partiet Venstre, igjen ifølge OPP.

Dette er vedtaket:

1. Kommunestyret viser til oppslag i media om betingelser i avtale med TrønderEnergi om aksjesalg. Dette er opplysninger som kommunestyret har besluttet unntatt offentlighet. Kommunestyret mener forholdet er brudd på pålagt taushetsplikt.

Kommunestyret ber ordføreren anmelde forholdet.

2. Saken oversendes kontrollutvalget for vurdering og behandling.

Og helt til slutt: Politikerne stemte nei til salg av Oppdal Everk.

Kilde:Opdalingen

Kommentarer

kommentarer