– Årsaken er at lavtrykket som kommer inn fra sør på torsdag er blitt ganske kraftig og utvikler seg til et stormsenter. At vi får noe slikt inn her midt i juni, er svært uvanlig.

Vindkast på 35 m/sek
Langt større fare er forbundet med kastevindene, som kan komme helt opp i en styrke på 35 meter per sekund.

Den sørvestlige retningen innebærer at vinden går over fjellene og at vindkastene vil treffe lenger innover i landet enn til vanlig.

Det gjør også at den kraftigste vinden vil være i fjellområdene, samt på kysten ved Stad.

– Kastevindene er de som kan gjøre mest skade. Folk må være forsiktige og ikke legge ut på båttur eller fjelltur. Fjern løse gjenstander, fest trampolinen og tenk over om du bør ta inn hagemøblene. Tenk som du ville gjort om det var en høststorm på vei, sier Seter.

Meteorologen: – Derfor er vi bekymret
Sør for Stad vil det blåse opp allerede torsdag formiddag og øke utover ettermiddagen.

Ved Stad og på mørekysten blir vinden på sitt heftigste om kvelden og natten, mens innlandet i Trøndelag vil få den kraftigste vinden om natten og ytre strøk på morgenkvisten fredag.

– Hvor oppsiktsvekkende er dette?

– Hadde det vært høst, ville vi sagt at dette var ganske vanlig. Men det er veldig spesielt å få det nå på denne tiden. Det som gjør oss litt bekymret, er at folk kan være litt uforberedt på det som komme. Vi har hatt veldig fint vær i dette området lenge, folk har mye ting ute i hagene, og det pågår flere festivaler, sier Seter.

Trekker nordover fredag
Vinden vil merkes også andre steder i landet. I Rogaland er det gult varsel, og det samme vurderes for deler av Østlandet.

Lavtrykket vil trekke nordover i Norskehavet og vil trolig merkes godt også nord for Trondheimsfjorden fredag, men meterologene er foreløpig ikke sikre på om det blir like kraftig vind da eller om lavtrykket svekkes på veien.

Meteorologene har nå gått over til å bruke fargekoder ved ekstreme værsituasjoner .

Oransje varsel tilsvarer det gamle obs-varselet og er nest alvorligste fargekode for værvarsel.

Meteorologen presiserer at det så langt ikke er noe som tyder på at uværet torsdag vil utvikle seg til et ekstremvær, som nå skal varsles med rødt varsel.