Nyhetsartikkel

31 august 2017

Prisene peker oppover

De siste ukene har kullprisen vært hovedårsaken til økte kraftpriser i Norden. Denne uken ser vi også at tørre værprognoser er med på å trekke prisene opp.

Kullprisen smitter
Sommerens hetebølger i Østen har økt etterspørselen etter svekket tilbudet av kull og presser kullprisen mot nye høyder. Selv om tilbudssituasjonen på kull er vesentlig bedre i Europa, smitter de asiatiske prisene og derfor øker også europeiske kullpriser. Dette har igjen betydning for de nordiske kraftprisene, skriver LOS Energy i denne ukas kraftkommentar.

Sommerregnet har gitt hydrologisk påfyll
Den hydrologiske balansen, eller summen av vann i magasiner, snø i fjellet og grunnvann, har bedret seg vesentlig gjennom sommeren. Sist uke så situasjonen svært gunstig ut, men helgen har det kommet endringer i værprognosene. Med tørt vær fremover, forventer markedet av vannsituasjonen skal forverres.

Forverret ressurssituasjon fremover
I Sverige er det lavere kjernekraftproduksjon enn normalt fordi flere reaktorer er under revisjon. Dette er med på å forverre ressurssituasjonen i Norden. Med kun 44 prosent kjernekraftproduksjon, søker markedet etter andre tilbydere for å dekke etterspørselen. Vannkraften er tilgjengelig, men vil da måtte benytte seg av magasinene. Det vil forverre ressurssituasjonen ytterligere.

Grafene fra sending kan lastes ned her.

Ressurslinker

LOS Energy Kraftkommentar på YouTube   losenergy.com

Kommentarer

kommentarer