Nyhetsartikkel

02 mai 2017

Stopp för fastlandskabel inget problem för Power to gas

Tekniken att tillverka gas som kan driva motorer med vindel gör att energin kan sparas, och då är en ny fastlandskabel inte lika viktig.

Det går till så att el från sol- eller vindkraft används för att göra vätgas av vatten. Vätgasen kan sen reagera med koldioxid från till exempel Cementa i Slite och då bildas metangas, nästa steg i processen kan vara att göra metanol, melder Sveriges Radio.

Men redan som vätgas eller metangas går det att spara energin från sol och vind på ett annat sätt än elen som måste användas direkt. Utan en ny fastlandskabel för ett sälja överskottselen blir alltså den här nya tekniken (Power to gas) ännu intressantare.

Bertil Klintbom som leder projektet från gotlands sida ser inga begränsningar, i stor skala skulle tekniken på sikt kunna försörja gotlandsfärjorna med gas. Men i första hand ser han gasen som fordonsbränsle, även om det går att vända processen och göra el igen.

Samtidigt tror han att det kommer en ny kabel ändå, förr eller senare.

– Det som finns idag har ju en teknisk livslängd som inte är alltför lång, säger Bertil Klintbom.

Kommentarer

kommentarer