Nyhetsartikkel

10 mars 2017

Vi takler å være strømløse i dagevis

– Å være uten strøm i en lang periode har flere og større konsekvenser i hverdagen enn hva folk kanskje klarer å ta inn over seg. Det ser vi som forsikringsselskap blant annet når ekstremvær og storflom rammer titusener av mennesker, sier kommunikasjonsrådgiver Sigmund Clementz i forsikringsselskapet If.

Han har ingen god forklaring på hvorfor nordmenn mener de er bedre rustet for å klare seg uten strøm i lang tid enn svensker. Clementz er redd en del ikke klarer å forestille seg alle følgene, som for eksempel faren for omfattende vannskader om vinteren.

– Mange i Norge baserer oppvarmingen av boligen på elektrisk fyring, en del uten å ha et alternativ hvis strømmen går. Dersom det er kuldegrader ute, vil det bare være snakk om timer før det vil være umulig å bo der. Vannrørene er svært utsatt for frosten, og sannsynligheten for store vannskader høy hvis vanntilførselen ikke blir skrudd av raskt, sier han.

Påvirker hverdagen raskt

I de varme sommermånedene vil det være vanskelig å oppbevare bedervelig mat og drikke. Eksempelvis vil maten i en fryseboks som er full normalt kunne klare seg et døgn uten strøm hvis lokket ikke åpnes.

– Vi er vant til at det vi har rundt oss i hverdagen fungerer, men orkan, snøkaos, storflom og lignende naturhendelser blir vanligere. Hendelser som har sammenheng med klima- og værendringer kan påvirke samfunnet i flere døgn, sier Sigmund Clementz i If.

Hvis strømmen forsvinner, vil batteriet i mobilen være dødt i løpet av noen timer. Da kan det være bra å ha en nødlader eller to i bakhånd. Forutsatt at mobilnettet fungerer under krisen, sikrer mobiltelefonen kommunikasjon med omverdenen.

– Nødladere er blitt populære, og koster nå en slikk og ingenting. Vi vil anbefale at alle har minst én oppladet nødlader hjemme til enhver tid. Lommelykt med batterier, fyrstikker og stearinlys er også bra å ha lett tilgjengelig dersom strømmen går, sier Clementz.

Slik klarer nordmenn seg uten strøm

Spørsmål: Hvor lenge regner du med at du skulle klare deg i hjemmet i en krisesituasjon hvis strømmen gikk og du ble isolert på grunn av storm/orkan, oversvømmelse, kraftig snøfall eller lignende, under forutsetning av at vanntilførselen fungerer?

 • 1-2 timer 1 %
 • 3-6 timer 2 %
 • 7-12 timer 2 %
 • 13-24 timer 4 %
 • 24-48 timer 10 %
 • 3-5 dager 23 %
 • Opptil 1 uke 20 %
 • Opptil 2 uker 14 %
 • 3 uker 4 %
 • 1 måned 5 %
 • Over 1 måned 7 %
 • Vet ikke 7 %

Undersøkelsen er tatt opp av YouGov på vegne av If Skadeforsikring i uke 7/2017 blant et landsrepresentativt utvalg på 1005 personer.

If forsikrer alt som betyr noe i livet: mennesker, dyr, boliger, biler og mye mer. Vi hjelper også bedrifter slik at de kan fungere som normalt selv om de skulle få en skade. Takket være våre 6 800 dyktige medarbeidere kan 3,6 millioner kunder i Norden og Baltikum føle seg trygge på at de vil få den hjelpen de trenger – hvis noe skulle skje.

Kommentarer

kommentarer