Nyhetsartikkel

04 august 2016

Flaget op for testfaciliteter i verdensklasse

«I dag, torsdag, åbner PowerLabDK på DTU Elektro i Lyngby, og det er der mange gode grunde til at kippe med flaget for. Med laboratoriet har Danmark fået et testmiljø i topklasse, og jeg er ikke tvivl om, at denne platform for teknisk kreativitet vil bidrage til at udvikle det danske energisystem.»

Sådan skriver Jørgen S. Christensen, forsknings- og teknologidirektør i Dansk Energi, i dag i en klumme på EnergySupply. Han fortsætter:

«PowerLabDK understøtter den forskning, der er nødvendig i omstillingen af det danske energisystem frem mod 100 procent vedvarende energi. Med PowerLabDK bliver Danmark mere interessant for studerende og forskere fra ind- og udland, ligesom testfaciliteterne kan være med til at skabe nye kommercielle produkter for såvel små og mellemstore virksomheder som internationalt orienterede koncerner.

Jeg synes, det interessante ved PowerLabDK er kombinationen af klassiske laboratorier og et fuldt Scada-system over det bornholmske elnet. Faciliteterne har allerede bidraget med viden til det prisbelønnede forsknings- og udviklingsprojekt EcoGrid EU, og det får en helt central rolle for EcoGrid 2.0, som netop er startet.»

Udviklingen af det danske energisystem er allerede i fuld gang, påpeger Jørgen S. Christensen:

«I disse år foregår der et større re-design af det danske energisystem. Over halvdelen af elproduktionen leveres nu ind på distributionsnettet fra vindmøller, lokaler, kraftvarmeværker og solceller. For 40 år siden var andelen nul.(…) Nogle elnetselskaber har allerede på årsplan en dækning med lokale energikilder på 150-200 procent af forbruget. I kortere tidsrum leverer de lokale elproduktionsteknologier sågar op mod 800 procent af forbruget, så vi skal med bl.a. elbiler og varmepumper have yderligere gang i elektrificeringen. Elnetselskaberne er helt centrale i den grønne omstilling, og faciliteter som PowerLabDK kan give os nyttig viden om, hvordan vi mest effektivt og med størst mulig leveringssikkerhed kan leve op til fremtidens krav.»

Læs mere om PowerLabDK

 

Kommentarer

kommentarer