Nyhetsartikkel

12 januar 2020

Spennende år venter elbilbranchen

Her på tærsklen til et nyt år er det på sin plads at kigge lidt frem på det år, der venter. Og det gør jeg gerne, for alt tegner til, at 2020 bliver et godt år for elbilbranchen.

Af Lærke Flader fra Dansk Elbil Alliance.

For det første sluttede 2019 af med en grøn finanslov, der forlænger elbilernes lave registreringsafgift i 2020. De lave afgifter på el til elbiler er forlænget i 2020 og 2021, en pulje på 75 mio. kr. er blevet reserveret til elbusser og grønne taxaer, og til april indføres der en grøn firmabilskat, som også gør det mere attraktivt at køre elbil.

Samtidig vælter det ud med nye elbiler og opladningshybridbiler fra alle bilmærker. Bilindustrien er blevet pålagt nye regler fra EU om, hvor meget CO2 de biler, der sælges i 2020, samlet må udlede. Det betyder, at alle bilmærker har brug for at sælge rigtig mange elbiler.

Men der er også behov for, at der kommer mere fart på elbilsalget. Elbilsalget udgjorde 4,3 procent af bilsalget i 2019, hvilket var det højeste nogensinde i Danmark. Alligevel er vi langt efter vores nabolande. Ikke bare Norge, hvor mere end halvdelen af nye biler er elektriske. Vi halter også efter lande som Sverige, Finland og Holland, som vi burde være på niveau med. Til sammenligning udgjorde elbiler og opladningshybridbiler 11,4 procent af bilsalget i Sverige 2019. Det bør være målet for en grøn dansk regering at slå svenskerne i elbilsalg.

Og 2019 byder på en god mulighed for at sætte yderligere skub i elbilsalget, når Anders Eldrups grønne transportkommission i løbet af foråret kommer med sin første delrapport, og der på den baggrund skal forhandles en klimahandlingsplan. I elbilbranchen foreslår vi en model, hvor elbiler fremover betaler en årlig afgift i stedet for registreringsafgift ved køb som benzin og dieselbiler. Uden registreringsafgift er elbiler billigere at købe end benzin og dieselbiler, og da elbiler også er billigere at køre i end fossile biler, kan de godt betale en årlig afgift og samtidig være mere attraktive end de fossile biler. Og det er det, det handler om, hvis vi for alvor skal sætte skub i udskiftningen fra sorte til grønne biler.

Med udsigt til at der kommer mange flere elbiler på vejene melder sig selvfølgelig en opgave for elbilbranchen i at sikre ladestandere nok. I øjeblikket udbygges der især langs motorvejsnettet med nye, hurtige ladestandere, som i løbet af 15-30 minutter kan lade batteriet op igen. Det er helt afgørende, at de investeringer fortsætter og speedes op. Så når transportordførerne i foråret skal diskutere en ny infrastrukturplan med investeringerne i veje, broer og jernbaner, er det nødvendigt, at der også tænkes i ladeinfrastruktur. Og sammenlignet med prisen på asfalt er det små beløb, der er behov for.

For prisen på en omfartsvej om en mindre jysk by, kan Vejdirektoratet så rigeligt finansiere de meget kraftige tilslutninger til elnettet, som ladestanderne langs motorvejsnettet har brug for indtil 2025. Og modsat en omfartsvej kan investeringen i tilslutninger til elnettet efterfølgende lejes ud og finansieres af de ladestanderoperatører og elbilister, der efterfølgende skal bruge dem.

Der bliver også brug for et tæt samarbejde med mange nye parter. Sammen med kommunerne skal vi finde ud af, hvordan vi med parkeringsregler og nye udbud kan gøre det mere attraktivt at sætte ladeinfrastruktur op i byerne. Sammen med boligselskaberne skal vi finde gode modeller for finansiering af ladestandere på boligselskabernes parkeringspladser, så beboere med elbiler kan lade op, men uden at alle andre beboere skal betale. Sammen med virksomhederne skal vi finde gode modeller for at medarbejdere og kunder kan lade deres elbil op, mens de er på arbejde eller handler ind.

I elbilalliancen har vi lavet modelværktøjer og kampagner samt netværk, som skal være rammen om alle disse samarbejder, og det glæder jeg mig til.

Kommentarer

kommentarer