Nyhetsartikkel

29 august 2019

Overtredelsesgebyr for arbeid uten godkjent detaljplan

NVE har ilagt TrønderEnergi Nett AS et overtredelsesgebyr på kr 250 000 for brudd på energiloven.

Av Informasjonsavdelinga, Norges vassdrags- og energidirektorat

TrønderEnergi Nett AS har anleggskonsesjon til å bygge en ca. 42 km ny 132 kV ledning fra Fillan transformatorstasjon i Hitra kommune til Snilldal transformatorstasjon i Snillfjord kommune. I juni 2018 oppdaget NVE på en inspeksjon at delstrekningen Aunøya-Hemnskjel var bygget uten godkjent miljø-, transport- og anleggsplan (MTA).

– Det er alvorlig at en konsesjonær bygger en kraftledning uten at det foreligger en godkjent miljø-, transport- og anleggsplan. I dette tilfelle var bruddet en gjentagelse av et tilsvarende forhold på en annen delstrekning få år tidligere, sier Øyvind Leirset seksjonssjef for miljøtilsyn av energianlegg.

I en MTA skal byggherren konkretisere hvordan kraftledningen skal bygges innenfor rammen av konsesjonen. Planen skal sammen med krav i selve konsesjonen, bidra til at de negative konsekvensene av tiltaket blir minst mulig. Det kan f.eks. være snakk om konkrete krav til hvordan arbeidet skal utføres i terrenget, krav til istandsetting og tiltak for å sikre at kulturminner blir ivaretatt. Planen skal være godkjent av NVE før arbeidet kan settes i gang.

I denne saken la TrønderEnergi Nett AS sjøkabel, bygget luftledning og landtak på Hemnskjel og på Tranholmen uten at det forelå en godkjent MTA. Tiltakene er utført i et område rikt på kulturminner og berører et statlig sikret friluftsområde. I slike områder er det spesielt viktig at byggherren har en godkjent MTA som kan legges grunn for arbeidet. TrønderEnergi Nett AS kan påklage vedtaket til Olje- og energidepartementet inne tre uker fra vedtaket ble gjort.

Kommentarer

kommentarer