Nyhetsartikkel

20 mai 2019

Dansk Energi: Datacentre i Danmark er godt for klimaet

Verden har brug for datacentre, og Danmark kan levere grøn strøm til dem. Derfor bør Klimarådet bakke fuldt op om at placere dem i Danmark, mener Dansk Energi. Alternativet vil skade klimaet.

Av Informasjonsavdelingen, Dansk Energi

Facebook, Twitter, Google, Netflix. Verdens forbrug af data stiger, og derfor leder teknologivirksomheder som Apple, Facebook og Google efter steder at placere nye datacentre. Og de har alle tilvalgt Danmark på grund af vores billige, stabile og grønne elforsyning. Det øger energiforbruget i Danmark, men klimaet er i mange tilfælde bedre stillet med datacentre i Odense og Aabenraa end i andre europæiske byer, vurderer Klimarådet i en ny rapport. Alligevel ser Klimarådet datacentre som en udfordring for den grønne omstilling i Danmark.

Ifølge Kristine Grunnet, branchechef for vedvarende energi i Dansk Energi, har Klimarådet et for snævert og nationalt syn på klimaudfordringerne:

– Uanset om datacenteret ligger i Kruså eller i Warszawa, bruger det lige meget energi – men forskellen på, hvor grøn den energi er, er betragtelig. Hvis man vil bekæmpe de globale klimaudfordringer, bør Klimarådet bakke fuldt op om datacentre i Danmark i stedet for kun at se det med nationale interesser, siger hun og fortsætter:

– Følger man Klimarådets argumenter til dørs skal vi nedlægge al produktion i Danmark og flytte det til et andet land, for så kan vi lettere nå vores grønne mål i Danmark. Det giver ingen mening! Danmark er et rent vindmekka, og Nordsøen alene kan dække Danmarks elforbrug 10 gange. Det skal vi da udnytte til gavn for klimaet, for verdens forbrug af data kommer ikke til at falde.

Datacentre medfinansierer ny grøn energi
Med energiaftalen fra sidste sommer har et samlet Folketing sikret, at hele Danmarks elforbrug bliver dækket af vedvarende energi i 2030. Og her tager man også højde for de datacentre, der er på vej.

Ifølge Dansk Energi er energiaftalens mål om, at vedvarende energi skal udgøre 55 procent af Danmarks samlede energiforbrug heller ikke i fare, selvom datacentrene slår sig ned i Danmark. Det skyldes, at datacentrene ønsker at medfinansiere ny vedvarende energi. For eksempel vil forbruget fra Googles kommende datacenter i Fredericia blive dækket med dansk sol og vind.

Derfor mener Kristine Grunnet, at Klimarådets forventede samfundsmæssige omkostninger til datacentrene er alt for høje:

– Udviklingen viser, at vi er hastigt på vej mod en fremtid, hvor vedvarende energi opføres uden støtte. Derfor er Klimarådets priser for datacentrenes brug af vedvarende energi sat for højt.

I alt er der fem datacentre på vej i Danmark. Facebook er i gang med at opføre ét i Odense, mens Apple bygger i Viborg og Aabenraa. Google vil etablere et datacenter i Fredericia og har planer om et i Aabenraa.

Kommentarer

kommentarer