Nyhetsartikkel

04 mars 2019

EU-Parlamentet efterlader grønne aftryk

Hvis vi skal forhindre klimakatastrofen, skal EU sætte fut i den grønne motor, og her er Europa-Parlamentet et centralt tandhjul. Det var konklusionen, da SEAS-NVE og Dansk Energi inviterede til vælgermøde med tre spidskandidater til valget i maj.

Af Informatinsafdelingen Dansk Energi

Med lidt under tre måneder til at danskerne sætter deres kryds ved valget til Europa-Parlamentet, kickstartede energiselskabet SEAS-NVE og Dansk Energi valgkampen. Det skete ved et vælgermøde hos SEAS-NVE, hvor Morten Helveg, Pernille Weiss og Nikolaj Villumsen – spidskandidater for henholdsvis Radikale Venstre, Det Konservative Folkeparti og Enhedslisten – krydsede klinger på energi- og klimapolitik.

Netop klimaet topper som det vigtigste emne for de danske vælgere ved det kommende Europa-Parlamentsvalg. Det viser en måling fra Wilke for nyhedsmediet PolicyWatch, og det glæder Anders Stouge, viceadm. direktør i Dansk Energi:

– Vores EU-parlamentarikere er som Frømandskorpset. De sætter store aftryk ude i verden, men det er meget lidt, vi herhjemme egentlig ved om, hvad de laver. Parlamentets arbejde er nærmest hemmeligt. Det er ærgerligt. For Parlamentet og især de danske parlamentarikere er med til at trække EU i en grønnere retning, siger han.

Arbejdet i EU nytter

Der var bred enighed mellem spidskandidaterne om, at Parlamentet er en katalysator for at skabe et mere klimavenligt EU, og at det har sat grønne aftryk.

Udover at de standarder, vi vedtager, øver indflydelse på medlemsstaternes markeder, så sker der det, at kineserne og inderne skeler til, hvad vi har besluttet i Europa. Dermed bliver det til globale standarder.

Morten Helveg, spidskandidat for Radikale Venstre

For eksempel pressede Parlamentet på for at EU satte mere fart på udbygningen af vedvarende energi, da man sidste sommer landede en aftale om EU’s direktiv for vedvarende energi. Kommissionen havde spillet ud med et mål om 27 procent vedvarende energi i 2030. Det vendte Parlamentet tommelfingeren nedad til, og man endte på 32 procent.

– Arbejdet i Parlamentet nytter noget. Det er ofte ikke særligt sexet eller velegnet til at ‘poste’ på sociale medier. Men udover at de standarder, vi vedtager, øver indflydelse på medlemsstaternes markeder, så sker der det, at kineserne og inderne skeler til, hvad vi har besluttet i Europa. Dermed bliver det til globale standarder, sagde Morten Helveg, Radikale Venstres spidskandidat.

Tre veje til et klimaneutralt Europa

Trods Parlamentets grønne fingeraftryk, var der i panelet bekymring for, om EU er på vej ud af en sort afstikker.

Vi kommer til at bruge meget mere energi i fremtiden. Det kommer vi ikke uden om. Og her drejer sig blandt andet om at få udviklet og implementeret energieffektive løsninger i Europa.

Pernille Weiss, spidskandidat for Det Konservative Folkeparti

– Vi skal hæve klimamålsætningerne i EU – men samtidig sikre, at der er handling bag de grønne mål. Der er behov for flere grønne investeringer fra EU, sagde Nikolaj Willumsen, spidskandidat for Enhedslisten.

Sidste efterår lancerede Kommissionen sin vision om et klimaneutralt Europa i 2050. Her var der bred enighed i panelet om, at energieffektivisering, elektrificering og udbygning af vedvarende energi er tre af hovedvejene til et grønnere Europa.

– Jeg er meget optaget af den del af klimaligningen, som handler om, hvordan vi bruger energien. For vi kommer til at bruge meget mere energi i fremtiden. Det kommer vi ikke uden om. Og her drejer sig blandt andet om at få udviklet og implementeret energieffektive løsninger i Europa, sagde Pernille Weiss, spidskandidat for Det Konservative Folkeparti.

Valget til Europa-Parlamentet finder sted den 26. maj.

Kommentarer

kommentarer