Nyhetsartikkel

13 august 2018

Svensk prop i elsystemet skal væk

Begrænsninger på forbindelsen mellem Sverige og Danmark koster danske elproducenter millioner af kroner og er en hindring for den grønne omstilling. Derfor bør den danske minister nu tage fat i sin svenske kollega og få åbnet op, siger Dansk Energi til Energiwatch.

Det er nemt for mennesker at komme til Sverige fra Danmark – det sørger bro, færger og tog for. Derimod er det svært for strømmen at tage turen over sundet. Svenska Kraftnät laver nemlig fysiske blokeringer af transmissionsforbindelserne mellem Danmark og Sverige. Og derfor opfordrer Dansk Energi nu ministeren til at gå ind i sagen.

Svenskerne sætter prop i forbindelsen 59,5 procent af tiden i forbindelsen fra Sjælland, mens der er begrænsninger på forbindelsen fra Jylland i 53,8 procent af tiden. Det er i strid med reglerne i det indre marked og påvirker elpriser ikke bare i Danmark, men også i Tyskland, siger viceadministrerende direktør i Dansk Energi Anders Stouge til Energiwatch.

– Når de lægger de fysiske begrænsninger ind, så kan deres kernekraft køre på fuldt tryk. Og det er ikke i overensstemmelse med det indre marked, hvor der skal være fri adgang, og så må priserne bestemme, hvem der skal forsyne hvem.

Konsekvensen af den svenske begrænsning af markedet er, at danske elproducenter kan have svært ved at sælge deres produktion, og at der kan være negative eller meget lave priser i Danmark og Tyskland, mens der er normale priser i Sverige. Det koster ikke bare millioner af kroner for de danske producenter, men kan også være en hindring for den grønne omstilling. Det er nemlig nødvendigt med uhindret handel mellem nabolande, hvis grøn energi som for eksempel vind skal klare sig på markedsvilkår.

Derfor må energi-, forsynings- og klimaminister Lars Christian Lilleholt nu gå ind i sagen, slår Anders Stouge fast overfor Energiwatch:

– Den her situation er ret kritisk, og den skal løses. Ministeren skal sige, at det er helt uacceptabelt.

Tilbage i 2010 indgik EU-Kommissionen en aftale om, at landet skulle opdeles i prisområder for at sikre, at markedet bestemmer handlen på tværs af grænser. Dog blev der lavet en undtagelse på grund af en flaskehals i transmissionsnettet omkring Göteborg. Betingelsen var dog, at denne flaskehals skulle afhjælpes med ny netudbygning, men der er ikke sket meget siden. Situationen minder om det, der er foregået mellem Tyskland og Jylland, hvor der også har været flaskehalsproblemer i årevis, men hvor indgriben fra EU-Kommissionen i marts i år endelig ser ud til at få proppen løsnet.

Kommentarer

kommentarer