Nyhetsartikkel

04 juni 2018

Nok en varmerekord

Men nå går det mot kjøligere vær i Sør-Norge. Og snø i nord.

Søndag ble det satt enda en varmerekord i Sør-Norge med 32,9 grader i Buskerud. Nå synker temperaturene noe i sør, mens det i nord kan bli snø i fjellene.

Det var Drammen og Vestfossen i Buskerud som stakk av med de høyeste temperaturene søndag, og med det ny årsrekord – med hele 32,9 grader, ifølge NRK. Det er to tideler høyere enn rekorden fra mai måned som var på 32,7. Den ble satt i Etne i Hordaland 30. mai.

Heller ikke de andre fylkene østafjells kan klage over temperaturene. I alle fylkene har det vært såkalt tropedag med temperaturer over 30 grader i dag.

Etter Buskerud var de høyeste temperaturene målt i Oslo og Akershus, og blant annet i Gvarv i Telemark, Byglandsfjord i Aust-Agder og Nord-Odal i Hedmark bikket gradestokken over 30 grader.

På Vestlandet lå temperaturene søndag litt under 30 grader. På Eik sør i Rogaland var det imidlertid 28,4 grader, og både på Voss og i Ullensvang var det 28 grader.

Kaldere i sør
Men nå er det slutt på tropedagene, i alle fall en tid framover.

– Det blir et formidabelt temperaturfall i Sør-Norge fra mandag og noen dager, sier statsmeteorolog Per Egil Haga ved Meteorologisk institutt til Dagbladet.

Det betyr likevel ikke at sommertemperaturene forsvinner. Ifølge langtidsvarselet er det meldt rundt 20 grader flere steder i Sør-Norge, og opp mot 25 grader i helga.

Snø i nord
Da er det verre i Nord-Norge. Store nedbørsmengder og temperaturer ned mot 0 grader på enkelte fjelloverganger kan gi glatte veibaner og snøbyger i Nordland og Troms.

Trafikkoperatør Fredrik Nyland ved Vegtrafikksentralen Nord oppfordrer bilister som skal over Saltfjellet eller Bjørnfjell i Nordland, om å holde seg oppdatert på værvarslinger og trafikkmeldinger før de kjører over fjellet de neste dagene.

– Det har ikke snødd i distriktet på en drøy måned, men slik det ser ut nå kan det være nødvendig å ha en par vinterdekk i nærheten, sier Nyland til Dagbladet.

Kommentarer

kommentarer