Kuldeperiodene vi har hatt denne vinteren har tappet av energiressursene i Norden og resten av Europa.

Svekket vannoverskudd
Så langt i år har mer vann enn normalt gått med til kraftproduksjon i Norden. Samtidig har det kommet mindre nedbør enn hva som er vanlig for årstiden. Dette har svekket overskuddet vi hadde i ressurslagrene ved nyttår.

Gassprisen skyter i været
I resten av Europa har kulden primært svekket gasslagrene. Disse har blitt vesentlig redusert gjennom kuldeperiodene. Og frykten for at vi skal få kaldere perioder i ukene som kommer gjør at prisen på gass stiger.

Gass benyttes til oppvarming og matlaging i husholdningene i Europa. Gass brukes også til regulerbar kraftproduksjon. Siden gassprisen stiger, stiger også forventningene til strømprisen i de perioder der gasskraft er hensiktsmessig; i de perioder der etterspørselen etter strøm stiger kraftig.

Temperaturen skal ned
Brå stratosfærisk oppvarming har gitt uvanlig kaldt vær over flere uker denne vinteren. Etter noen dager med mildere temperaturer, mener meteorologene at vi skal tilbake til temperaturer som ligger godt under normalt for årstiden.

Grafene fra sending kan lastes ned her. Har du ikke tilgang til YouTubekan du se sendingen i vårt nyhetsrom.

 

LOS Energy følger utviklingen i energimarkedene tett og sender markedsoppdatering ukentlig.