Nyhetsartikkel

15 mars 2018

Venter flere kulderekorder utover våren

Meteorologene ser ingen ende på det kalde vinterværet. Gradestokken kan synke ned på tosifret langt inn i april.

Kalenderen viser midten av mars, men våren lar vente på seg. På Østlandet ligger det uvanlig mye snø og til helgen er det ventet ti minusgrader eller enda kaldere mange steder. Også Vestlandet vil få smake kulden igjen.

– Dette er ikke daglig kost, sier klimaforsker Jostein Mamen ved Meteorologisk institutt til NRK.

Tosifret minus i april
– Vanligvis er det jo kaldest i januar eller februar, men i en mild vinter hender det at kaldvær i mars gir den laveste temperaturen i vintersesongen. I 2008 skjedde det på Blindern. Da ble årets laveste temperatur målt så seint som 23. mars, sier Mamen til NRK.

Fortsatt er det en stund til vårkulden i 2018 er rekorden. For ser man på historien, kan kulden gå langt inn i april og faktisk nærme seg mai måned.

I Tromsø har det vært målt ti minusgrader så sent som 28. april både i 1888 og i 1917, mens Trondheim og Oslo begge har hatt tosifret blått i midten av april.

Tosifret minus i april
– Vanligvis er det jo kaldest i januar eller februar, men i en mild vinter hender det at kaldvær i mars gir den laveste temperaturen i vintersesongen. I 2008 skjedde det på Blindern. Da ble årets laveste temperatur målt så seint som 23. mars, sier Mamen.

Fortsatt er det en stund til vårkulden i 2018 når rekordnivåer. For ser man på historien, kan kulden gå langt inn i april og faktisk nærme seg mai måned.

I Tromsø har det vært målt ti minusgrader så sent som 28. april både i 1888 og i 1917, mens Trondheim og Oslo begge har hatt tosifret blått i midten av april.

I Bergen var den seneste vårdatoen med under ti minus 23. mars i 1980.

Kaldt og fint så langt øyet kan se
Værvarselet for de kommende ti dagene bringer ikke noe håp om forandring. Et høytrykk over den sørlige landsdelen i helgen fører til mer av det samme gamle.

– Så langt som vi har prognoser for været fremover, kan vi ikke se antydning til noe mildvær i Sør-Norge. Det holder seg veldig stabilt med kaldt og tørt vær, sier meteorolog Tone Christin Taule.

Fra torsdag til lørdag gjør sprengkulden comeback på Østlandet, med ti minus eller enda kaldere mange steder. Spesielt utsatte steder, som f.eks. Trysil, kan havne godt ned på 20-tallet.

Solen gjør at store deler av Sør-Norge får plussgrader på dagtid fremover, men ikke på langt nær nok til å ta unna noe særlig av de store snømengdene.

Både NVE og forskere har uttrykt bekymring over værsituasjonen, og da spesielt de store snømengdene i Sør-Norge. Skulle kulden bli langvarig og snøen så plutselig bli varmet opp av mildvær, kan det oppstå ekstremflompå Østlandet.
Tror på kulderekorder i 2018
Skulle det kalde været fortsette, kan listen bli forandret.

– Det er godt mulig at det vil bli satt noen rekorder i år, sier Jostein Mamen.

Taule sier det vil bli større forskjell på dag- og natt-temperaturen fremover, og heller ikke hun utelukker noen nye kulderekorder.

– Det skal bli spennende å følge med fremover, sier hun.

Kommentarer

kommentarer